Den 18 maj brann det i skogen nära sjön Trehörningen som fiskeföreningen Å-fiske i Eskilstuna disponerar. Enligt föreningen var branden en hämndaktion från tre personer med invandrarbakgrund som inte fick fiska i föreningens sjö. Efter ett inlägg på Facebook med efterlysning blev föreningen utsatt för anklagelser om rasism från lokaltidningen. Nu står Å-fiskes ekonomi på spel när Eskilstuna kommun hotar med straffåtgärder. Sedermera togs inlägget bort av Facebook.

Den 19 maj gick föreningen Å-fiske i Eskilstuna ut på Facebook med en efterlysning kopplad till en händelse som utspelat sig vid föreningens sjö nära Eskilstuna dagen innan. Enligt det numera borttagna inlägget kom tre invandrare till sjön som vid tiden var uthyrd till ett företag och krävde att få fiska. När de blev nekade stal de toapapper från föreningens utedass och tände på skogen vid parkeringen. I samma inlägg publicerades bilder på en omfattande brand:

”Bedrövligt är dagens underdrift! Igår var vår vildmarkssjö Trehörningen uthyrd till ett företag för en personaktivitet under fredagen 18 maj med ensamrätt för fisket och vistelsen vid sjön. Trots det kom det vid 19.30-tiden 3 invandrare i åldrarna 20-25 år och påstod att de skulle fiska trots att sjön var stängd för fiskekort! Efter sedvanligt tjafs med dylika besök från den här kulturen så lämnade de tre lössen området men på väg tillbaka till parkeringen passade man, under påseende av våra besökare, att tömma torrdasset på toapapper som ringlades ut längs stigen mot parkeringen.

Strax efter timmerbron så har de totalt hjärndöda kräken lämnat stigen och avslutat dagens sabotage med att skapa en fullbordad skogsbrand i området bredvid stigen. Ett område på cirka 100×200 meter brann intensivt igår kväll och det krävdes flera insatser från både volontärer och räddningstjänsten! Fortfarande idag krävs bevakning dygnet runt och det för minst 2 veckor framåt! Vad är det för fel på vissa s.k. medborgare i vårt land? Slödder är ett lindrigt uttryck! Den här typen av hjärndöda varelser brukar skryta om sina bravader så om var och en som hör något om gårdagskvällens anlagda skogsbrand vid området kring parkeringen till Trehörningen så är vi mycket intresserade av att ta del av iakttagelser och annan information. Ring Anders och tack för medverkan!”

När Samhällsnytt når upphovsmannen bakom inlägget bekräftar han att branden kunde ha slutat mycket illa:

– Det är tack vare folk fanns i sina sommartorp det kunde begränsas. Annars hade det kunnat bli förödande konsekvenser både för skogen, för fastigheter i närheten och även för våra 25 kunder som riskerade att bli inspärrade.

[soliloquy id="228074"]

I övrigt vägrar han att lämna några kommentarer med hänvisning till att han redan ”sagt för mycket”.

Föreningens representant syftar på en artikel i lokala Eskilstuna-Kuriren med rubriken ”Föreningen Å-fiskes attack mot invandrare efter branden: ”Hjärndöda kräk”” som publicerades den 29 maj. I artikeln anklagas föreningen för rasism och meddelas även att tidningen avbryter samarbetet med fiskeföreningen.

När Samhällsnytt ringer upp tidningens chefredaktör och ansvarig utgivare Eva Burman bekräftar hon att Eskilstuna-Kuriren har dragit sig ur samarbetet med föreningen. Hon uppger att beslutet togs av tidningens vd, men utvecklar sin syn på inlägget i fråga:

– Det innehöll generaliserande omdömen om personer med ett annat ursprung. Jag vet att de tar emot bidrag från kommunen och andra samhällsaktörer, och det strider ju mot grundvärderingar.

Hon vill dock inte precisera vad exakt i inlägget hon menar var generaliserande.

Enligt Burman, tog Facebook bort föreningens inlägg strax efter tidningens publicering:

– Jag vet inte om det var på grund av anmälningar eller någonting annat.

Hon förnekar dock att tidningen har något samarbete med Facebook.

Enligt föreningen själv blev även Eskilstuna kommun, som är en betydande finansiär till föreningen, involverad. Inlägget kommer att tas upp på ett särskilt möte med kommunen.

Samtidigt verkar polisen inte ha fått signalement på de personer som misstänks ha anlagt branden. En polisanmälan har gjorts, men polisen har inte hört av sig till Å-fiske:

– Jag har inte ens fått en kopia av anmälan, säger föreningens representant till oss.