Polisen i Stockholm berättar att över tusen poliser arbetar med att förebygga och utreda skjutningar i huvudstaden. Över 800 vapen har beslagtagits och 100 personer har häktats i år i sådana utredningar. Trots det ser polisen oroligt på situationen eftersom återväxten bland de unga kriminella är stark. Om en försvinner, står det tio på tur, redo att ta över.
Föregående år sköts 18 personer till döds och 39 skottskadades i Stockholm. I år har det skett 100 skjutningar i huvudstaden. Elva personer har skjutits ihjäl och 47 har skottskadats. Totalt i hela landet har det skett 300 skjutningar varav 45 med dödliga utgång i år.
LÄS MER: 2018 nytt rekordår för antal döda i gängskjutningar
Regionpolischef Ulf Johansson i Stockholm berättar att över 1 000 poliser arbetar med 130 pågående utredningar och spaningsarbete rörande skjutningar i länet. Enligt polisen handlar det om våld mellan de som sysselsätter sig med narkotika- och vapenhandel i Storstockholm, skriver DN.
Ineffektiva
Under hösten skrev Samhällsnytt om att polisen i Stockholm tillsatt en forskargrupp som ska titta närmare på polisens arbetsmetoder vid gängskjutningar. Enligt kriminalkommisarie Gunnar Appelgren som leder forskargruppen fastställdes det redan tidigt i det arbetet att arbetsmetoderna för att utreda skjutningarna är ineffektiva.
LÄS MER: Polisens metoder mot gängvåld ineffektiva: ”Vi är sämst i Europa”
I början av december förklarade även Carin Götblad, regionpolischef i polisregion Mitt, att för många varit naiva kring den negativa utvecklingen i utsatta områden. Enligt Götblad är det en av anledningarna till det utbredda gängvåldet i dag.
– Vi såg hur många som fostrades in i den här världen, och de är också det som hänt. Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag.
LÄS MER: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”
15-20 kriminella gäng
I år har polisen i Stockholm beslagtagit över 800 vapen och omkring 100 personer har häktats för grovt vapenbrott. I dagsläget sitter ett 50-tal anhållna för sådana brott. Trots detta ser våldsutvecklingen inte ut att upphöra. Det finns omkring 10-15 olika kriminella nätverk i Stockholmsområdet som är aktiva med dödligt våld. Dessa nätverk involverar omkring 500-600 personer och 20 av dessa individer anses av polisen vara ledande individer.
https://www.facebook.com/samnytt/videos/322984708542841/
Få berättar vad de sett
Enligt polisen är gängrelaterade brott svårutredda och tar därmed lång tid. Ett stort problem är att det oftast saknas vittnen och att även de brottsutsatta, som oftast själva tillhör de gängkriminella miljöerna sällan vill samarbeta med polisen.
– Det är oerhört svårt att få människor att berätta vad de sett. Varken vittnen eller målsägarna själva vill prata med oss, säger Johansson.
LÄS MER: Ny rapport om extremism och organiserad brottslighet: majoritet har rötter i andra länder
Arbetsmetoder
De polisenheter som arbetar med grova våldsbrott i Stockholm försöker att arbeta tätt inpå de kriminella individerna – en form av störningsverksamhet för att minska narkotikahandel och det dödliga våldet. Regionpolischefen poängterar även att den här typen av verksamhet är resurskrävande för att fungera, särskilt på utredningssidan.
– Vi ligger så nära dem som möjligt, stressar dem, låser in när det går. Vi gör allt för att det ska vara extremt jobbigt att tillhöra de här nätverken, säger Ulf Johansson.
LÄS MER: Bedrägeribrott avkriminaliseras – polisen har inte resurser att utreda
Återväxten
När det gäller framtidsutsikterna ser polischefen inte något slut på utvecklingen. Det grundar sig särskilt i att återväxten bland de unga kriminella är stark. Om en individ försvinner, står det tio på tur, redo att ta över.
Därför vill polischefen uppmärksamma att myndigheten inte kan lösa den här problematiken på egen hand. Andra områden som skola, socialtjänst, kommuner och det civila samhället måste också finnas till med resurser.
– Vi har sagt det förr och vi säger det igen. Polisen kan inte ensam hantera det här. Skolan, socialtjänsten, kommunerna och det civila samhället måste ha de resurser som krävs för att minska riskfaktorerna, säger Johansson.
LÄS MER: Gangsteravrättade man på pizzeria – döms till tre års vård
Fler poliser
Med det höga antalet skjutningar och knapphändig information krävs det större resurser. Det har tidigare rapporterats om att polisen har plockat in utredare från andra avdelningar för att lösa de gängrelaterade våldsbrotten. Inför det nya året hoppas polischefen att kunna rekrytera 1 500 poliser och 300 civilanställda i Stockholm. Enligt honom är polisen i akut behov av fler resurser.
Även i Malmö
Malmö är en annan stad där det skjuts allt oftare. Polisen har där indikerat att deras nuvarande polisstyrka på 800 poliser inte räcker till. Forskare vid Malmö universitet bedömer att det skulle behövas 4000 nya poliser för att få stopp på skjutandet. Malmöpolisen själv säger att inte heller det skulle räcka och uppger i stället siffran 7200.
LÄS MER: Över 7000 nya poliser krävs för att stoppa gängskjutningarna i Malmö
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.