Initiativtagaren till vad som skulle bli ett ”kamelcenter” i Angered i Göteborg, Geza Nagy, dömdes på fredagen till två års fängelse för grova bedrägerier och bokföringsbrott kopplade till detta och tre andra projekt som drogs igång i syfte att lura Arbetsförmedlingen och de svenska skattebetalarna på miljonbelopp.

Politiker i Göteborg var lyriska över Geza Nagys idé att starta ett kamelcenter i invandrartäta stadsdelen Angered. Många i området kommer från kamelridande länder och initiativet bedömdes som bra och integrationsfrämjande rekreation för de boende.

11 miljoner av skattebetalarnas pengar betalades ut av Arbetsförmedlingen för projektet men det mesta gick i stället ned i Gezas fickor. Något kamelcenter blev det aldrig. Verksamheten drevs i konkurs med närmare en miljon i skulder redan innan någon kamelridning kommit igång. De 11 miljoner skattekronorna var då försvunna.

LÄS MER: Påstått integrationsfrämjande kamelfarm försatt i konkurs

I det rättsliga efterspelet döms nu 79-årige Geza Nagy av Göteborgs tingsrätt till två års fängelse för inte mindre än 47 fall av grovt bedrägeri och 7 fall av bokföringsbrott. Han beläggs också med näringsförbud i tre år. Som svensk medborgare kan han inte utvisas. Han är inte tidigare straffad i Sverige.

Förutom brott kopplade till kamelcentret omfattar domen även liknande bedrägeriupplägg kring tre andra föreningar som Nagy dragit igång i syfte att tillskansa sig pengar från skattebetalarna: Interkulturellt projektcentrum i Göteborg, Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen.

LÄS MER: Personer bakom kamelfarm i Göteborg åtalas för grova brott

Ytterligare två döms i härvan

44-årige Deq Hassan döms för bokföringsbrott till 100 timmars samhällstjänst. Domstolen skriver att han egentligen borde avtjänat 3 månader i fängelse för brottet men mildrar den frihetsberövande påföljden till villkorligt.

Åklagaren hade yrkat att även Deq Hassan skulle beläggas med näringsförbud men det yrkandet avslås av tingsrätten. Han är tidigare dömd för narkotikasmuggling.

66-årige Nils Peter Rundqvist döms också till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för att ha hjälpt Geza Nagy att ”koka böckerna”. Påföljden avser i hans fall grovt bokföringsbrott vid 6 tillfällen.

Även här menar rätten att brotten egentligen motiverar en frihetsberövande dom på 3 månaders fängelse. Ett yrkande om näringsförbud avslås. Rundqvist är inte tidigare straffad.

LÄS MER: Bedrägerihärvan kring kamelcenter i ’utsatt område’ växer

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.