solna-tingsratt-akalla-kollage
Inrikes

Tre personer anhållna för förberedelse av terrorbrott – ska ha haft samröre med Rakhmat Akilov

Publicerad 4/30/2018
Annons

Tre personer har anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Personerna greps på måndagsmorgonen i samordnade gryningsräder av tungt beväpnad polis och Säpo.

Ett av gripandena skedde på en adress i det invandrardominerade ’utanförskapsområdet’ Akalla i närheten av Rinkeby och Husby i nordvästra Stockholm där bland annat en chockgranat ska ha använts för att neutralisera den misstänkte terroristen.

Övriga anhållanden ska ha skett på en av polisen ännu ej uppgiven plats i norra Sverige, enligt vissa uppgifter i jämtländska Strömsund. De planerade terrordåden ska enligt uppgift ha ”internationella kopplingar”. Vad detta innebär mer konkret är i skrivande stund oklart.

De tre anhållna uppges vara uzbeker och ha kopplingar till den för det muslimska terrordådet på Drottninggatan förra året åtalade illegale invandraren Rakhmat Akilov. De ska under en längre tid ha stått under bevakning av Säpo. Minst en av de tre uppges vara asylsökande.

Säpo och polisen är även förtegna om huruvida det aktuella terrordådet var planerat att utföras i Sverige eller utomlands. Man uppger att man vet vilket målet för det planlagda dådet varit men lämnar i nuläget inte ut uppgiften med hänvisning till förundersökningssekretess.

Inte heller de tre anhållna männens försvarare vill uttala sig om vad deras klienter mer konkret misstänks för eller hur de ställer sig till anklagelserna.

Det finns enligt Säpo inte skäl att höja den redan förhöjda terrorhotnivån ytterligare med anledning av det inträffade. Sverige har sedan flera år tillbaka den förhöjda terrorhotnivån tre på en femgradig skala till följd av framför allt hotbilden från våldsbejakande muslimska grupperingar.

Åklagaren har på sig fram till klockan 12 på torsdag att besluta om de tre anhållna personerna ska begäras häktade eller inte.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons