➤ En Tenstabo som är kritisk säger att under sina 43 år i stadsdelen har graffiti inte varit något större problem – tills nu.

För en månad sen stod de klara, graffitiväggarna i det så kallade utsatta området Tensta i Stockholm som det rödgröna styret spenderat omkring en miljon kronor på.

– Väggen ger människor som annars kanske har svårt att komma till tals en plats att uttrycka sig på. Jag hoppas att det här ska bli en jättetrevlig mötesplats i stadsdelen och att både unga och gamla ska kunna uttrycka sig där, sa Sus Andersson (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, då.

Oron över att projektet skulle leda till mer klotter och nedskräpning avfärdade Andersson med att de lovat ”se till att det finns tillräckligt med kärl för att samla in färgburkar och liknande och att de töms tillräckligt ofta”.

När nyhetens behag lagt sig kommer kritik från de boende i Tensta. Väggarna är fula, sprider färglukt och ökar klottret.

– Färglukten sprider sig inte bara till vår port och till grönområdet här intill. Vid flera tillfällen har lukten också spridit sig hela vägen in i min lägenhet via ventilationen, säger Tenstabon Carina Masreliez Kvarnborg som bor granne med väggarna till StockholmDirekt.

– Jag mår dåligt varje dag jag tittar ut genom mitt fönster. Det är så fult att jag skäms att bjuda hem folk.

Roland Målsäter, enhetschef för stadsmiljö på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, uppmanar boende som stör sig på lukten att göra en felanmälan.

Sus Andersson (MP) förklarar att en anledning till att väggarna finns ”är ju att vi hoppas på motsatsen” och avseende lukten ”är det något vi får titta vidare på om vi ser att det dyker upp felanmälningar”.