Det stora brittiska flygbolaget British Airways uppdaterar nu sitt regelverk för att bli mer genusinkluderande. Hittills har det för att bli anställd som flygvärdinna krävts att man är kvinna medan manlig kabinpersonal fått andra titlar. Men nu öppnar bolaget upp för att män i högklackat, mascara, lösögonfransar, örhängen och nagellack ska få arbeta som flygvärdinnor.

De nya reglerna börjar gälla på måndag. Det framgår inte hur många transvestiter som anmält intresse för jobbet inför regeländringarna. Även manliga piloter som vill klä sig i så kallad drag får nu möjlighet att göra det i tjänsten.

Den manliga personal som vill klä ut sig till kvinnor ombeds dock göra detta med viss återhållsamhet. Som för de verkliga kvinnorna i personalen uppmanas transmännen att eftersträva en “naturlig look”, inte bre på sminket alltför tjockt och färgmässigt hålla sig till “subtila nyanser”, även när det gäller nagellacket.

Vill “återspegla det moderna samhällets mångfald”

Flygbolagets ledning uppger att man uppdaterar regelverket för att “bättre återspegla det moderna samhällets mångfald”. Man befarar att man annars skulle kunna förlora kunder till konkurrenten Virgin Atlantic som tidigare infört liknade regeländringar. Däremot nämns inget om omvända farhågor – att inte alla kunder ska uppskatta att servas av män i kvinnoutstyrsel och därför välja att flyga med ett annat bolag.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

I ett pressmeddelande skriver bolaget: “Vi är stolta över alla våra kollegor på British Airways och är engagerade i att skapa en inkluderande arbetsmiljö“. Med den nya genuspolicyn hoppas bolaget att alla anställda ska kunna “ta med den bästa och mest autentiska versionen av sig själva till jobbet varje dag“.

I en uppmaning till personalen skriver BA: “Var modig, var stolt, var dig själv!”. Man uttrycker också en förhoppning om att de nya reglerna ska “omfamnas av alla oavsett kön, könsidentitet, etnicitet, bakgrund, kultur, sexuell identitet och annat”.

Den medeltida muslimskt styrda arabstaten Qatar är numera den största aktieägaren i British Airways som har många flyg till landets huvudstad Doha. Den brittiska bolagsledningen vill inte svara på frågor från media om huruvida det bara är de europeiska resenärerna som ska konfronteras med “transvärdinnor” eller om även de konservativa qatarianerna ska bjudas på samma upplevelse av utökad mångfald på flygresan.