Inför FN:s klimatkonferens 2022, COP27, gick FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ut och sa att världen är ”dömd” om inte en ”historisk pakt” undertecknas mellan rika och fattiga länder.

COP27 inleddes på söndagen och kommer att vara igång fram till och med fredag i nästa vecka. Mötet med diverse världsledare, som ofta kritiseras för att de tar privatjet till en konferens om klimat, hålls i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet.

LÄS ÄVEN: FN om Sverige: ”Ett land med systematisk rasism”

I en intervju med den brittiska tidningen Guardian sa Guterres att resultatet av nuvarande politik och dynamik mellan den utvecklade och utvecklande världen, om de förblev oförändrade, skulle vara ”absolut katastrofala”.

– Det finns inget sätt vi kan undvika en katastrofal situation, om de två [den utvecklade världen och utvecklingsländerna] inte kan upprätta en historisk pakt, sade han.

Sedan 2009 har så kallade rikare nationer lovat att bidra med 100 miljarder dollar per år för att hjälpa fattiga länder att anta klimatvänlig politik, med målet som ursprungligen var tänkt att nås 2020. Summan har dock aldrig uppnåtts och en rapport förra året antydde att det inte skulle bli verklighet förrän 2023.

Försvarar domedagsretoriken

Guterres försvarade användningen av sitt dramatiska språk och sa att världen närmar sig ”tipping points” som kommer att ”göra [klimatsammanbrott] oåterkalleligt”.

– Och när vi närmar oss de vändpunkterna måste vi öka brådskan, vi måste öka ambitionen och vi måste återuppbygga förtroendet, främst förtroendet mellan norr och söder, sa han.

LÄS ÄVEN: FN: En miljard klimatflyktingar 2050 – kommer till Skandinavien

– För att på nuvarande nivå kommer vi att vara dömda. Den nuvarande politiken kommer att vara absolut katastrofal.

– Och sanningen är att vi inte kommer att kunna ändra den här situationen om en pakt inte upprättas mellan utvecklade länder och tillväxtekonomierna.