PCR-test för coronaviruset har blivit väldigt utbrett och därmed en stor affärsidé. Flera flygbolag och länder kräver att man uppvisar PCR-test för att tillåtas flyga eller passera en landsgräns. Men enligt Folkhälsomyndigheten duger inte sådana test för att avgöra om en person smittar eller ej.

En enkel sökning på webben visar att en mängd företag nu erbjuder PCR-test och kallar det även “reseintyg” eller “friskintyg”. Länder såsom Brasilien, Storbritannien och Nederländerna, men det finns många fler, har också krav på negativa PCR-test.

Men nu visar det sig att Folkhälsomyndigheten själva skriver att PCR-test inte kan visa om en person är smittsam eller inte. De skriver:

PCR-tekniken som används i test för att påvisa virus kan inte skilja på virus med förmåga att infektera celler och virus som oskadliggjorts av immunförsvaret och därför kan man inte använda dessa test för att avgöra om någon är smittsam eller inte. RNA från virus kan ofta påvisas i veckor efter insjuknandet men innebär inte att man fortfarande är smittsam.

Trots att PCR-testet alltså inte visar om någon är smittsam eller inte kan ett sådant negativt test komma att krävas vid resor, beroende på vilket land man reser till.

Men vissa privata storbolag går till och med ett steg längre och kräver att passagerare vaccineras. Exempelvis kommer australiensiska Quantas att kräva det men fler väntas följa enligt Forbes.

På senare tid har flera allvarliga negativa effekter på personer som nyligen tagit corona-vaccinet rapporterats. Bland annat fick en man i Kalmar hjärtstopp dagen efter vaccinet, en läkare i Mexiko hamnade på intensivvården och 3000 personer fick allvarliga biverkningar i USA.

Läs mer om corona-vaccinet här.