I Sandviken har skolledningen beslutat att flytta hela mellanstadiet från Västanbyns skola till Murgårdsskolan flera kilometer bort. Detta görs för att med att att man vill “bryta segregationen” som i sin tur ska ha gett dåliga skolresultat på Murgårdsskolan med hög andel invandrarelever. Nu protesterar föräldrarna.

Under tisdagen klubbas beslutet igenom officiellt. I samma veva vill man också flytta både förskolan och lågstadiet från Murgårdsskolan till skolan i Västanbyn, allt i den så kallade integrationens namn men även att Västanbyns skola ska ha blivit för trångbodd.

LÄS ÄVEN: Flytt av elever skulle förbättra integrationen – gav sämre resultat

Redan till höstterminen flyttades årskurs sex från Västanbyn till Murgårdsskolan.

Flera föräldrar till barn som går i Västanbyns skola är oroade och upprörda och har protesterat mot kommunens förslag. Gefle Dagblad har talat med fyra mammor som alla är kritiska.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

– Förslaget är en katastrof. Barnen används i ett integrationsprojekt som inte funkat bra, säger Malin Järnkrok och berättar att hennes äldsta barn går i sexan och redan flyttats till Murgårdsskolan.

Kan flytta igen

Samtliga flyttade till området bland annat just för närheten till skolan. Nu överväger de att flytta igen.

– Vi hade sett fram emot att ha barnen på en mindre skola nära hemmet så länge som möjligt. Det hade känts tryggare, särskilt med tanke på de grova våldsbrott som skett i Sandviken på sistone, säger Josefin Eidhagen.

Samtidigt uttrycker hon förståelse för att Murgårdskolan behöver förbättra sina skolresultat och stärka elevernas färdigheter i svenska språket.

– Då behövs mer resurser och en bättre anpassad utbildning för att fånga upp elever med bristande kunskaper i svenska. Språkundervisningen behöver förbättras. Jag ser inte att problemet kan lösas genom att ännu fler mellanstadieelever börjar på skolan.

Ifall flytten blir av kommer hon försöka att få in sina barn på en annan mindre och tryggare skola.

Problemskola

Senast i april i år rapporterade Gefle Dagblad att det förekommit hot och utpressning av pengar bland elever, något som polisanmäldes.

– Man har hotat att lägga ut och sprida falska uppgifter på sociala medier om att de skulle ha gjort vissa klandervärda saker mot andra personer. För att undvika det har elever tvingats betala. Det kallas för betning, sa kommunens säkerhetschef Rolf Sundqvist till tidningen.

Tidigare har skolan omtalats i sammanhang som vandalisering, bråk och stök.

Överlägsen S-vinst 2022

Sandviken styrs av ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

I valet i fjol blev Socialdemokraterna överlägset största parti i Sandvikens kommun med drygt 34 procent av rösterna. Tvåa blev Sverigedemokraterna med 22,5 procent och trea Moderaterna på 19 procent.

LÄS ÄVEN: Oro och otrygghet när hyresrätter i välmående områden används som integrationsåtgärd