Från att ha varit ett problem främst i storstäderna har ungdomsrånen nu blivit allt vanligare även i mindre städer. Sedan 2015 har anmälningarna om ungdomsrån mer än fördubblats.

Efter att ha granskat utvecklingen i Stockholm och Malmö konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå, år 2000 att det nästan bara är pojkar som begår rånen och är “i många fall, men långt ifrån alltid, bosatta i socioekonomiskt mindre välbeställda bostadsområden”. Brå varnade samtidigt för att ett ökat antal ungdomsrån kan leda till ökad främlingsfientlighet.

LÄS ÄVEN: Förnedring allt oftare del av ungdomsrån – ’tillfredsställelse i att kränka’

Mellan åren 2015 och 2020 ökar antalet anmälda ungdomsrån till närmare 2 200 i hela landet. I bland annat Stockholm minskade antalet något under fjolårets pandemi, men i kommuner som Botkyrka, Järfälla, Södertälje, Eskilstuna och Linköping fortsatte ökningen även under förra året.

700 procent

Allra värst har utvecklingen varit i Linköping med en ökning på över 700 procent.

LÄS ÄVEN: Forskare: Ungdomsrån mot svenskar kan räknas som hatbrott

– De sista fem, sex åren så har antalet anmälda rån ökat ganska drastiskt. Vi har väl gått från kanske runt ett tiotal anmälda per år till att som förra året 2020 hade vi närmare 60 anmälda rån, säger Martin Hedberg, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Linköping, till statsradion.