Trångboddhet som gör det svårt att splittra farliga grupperingar anges av personalen som ett av skälen till att hot och våld mellan intagna gått från 349 fall 2014 till 681 stycken 2018. Även hot och våld mot personal har under samma tid haft en liknande utveckling, från 251 till 492 fall.

En granskning som Svenska Dagbladet gjort, där man begärt ut statistik från Kriminalvården, visar att hot och våld blivit allt vanligare i svenska fängelser och värst är situationen på klass 1-anstalterna, högsäkerhetsfängelserna. Sammantaget ökade antalet konstaterade fall av hot och våld under 2014-2018 med 96 procent och enligt den preliminära statistiken för i år ser trenden ut att hålla i sig.

Norrtäljeanstalten är en Sveriges sju högsäkerhetsfängelser. Sedan i våras är anstalten överfull. Vanligtvis anses den vara fullbelagd med 90 procent av anstaltsplatserna upptagna, då kan intagna omplaceras vid behov. Sedan ett halvår har man dock en 100-procentig beläggning.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Utöver hot och våld ökar även andra typer av misskötsel på högsäkerhetsfängelserna kraftigt som skadegörelse, arbetsvägran och narkotikapåverkan.

Norrtäljeanstaltens chef Stefan Bengtsson tycker sig se ett råare förhållningssätt bland de intagna och många har vuxit upp med social utsatthet präglat av myndighetsförakt och våld.

– De kommer från en vardag på utsidan som består av kontroll och hot, och vet man ingenting annat så kommer man att försöka leva på samma sätt på insidan, säger han.

– Om man på utsidan kastar gatsten efter blåljuspersonal, älskar man inte kriminalvården när man kommer hit, om man säger så. De har över huvud taget ingen respekt för personal eller andra medintagna.

Även på landets övriga klass 1-anstalter är beläggningen just nu 100 procent. I november beslutade Kriminalvården att utöka antalet platser, något som dock kommer att ta tid och inte avhjälpa den akuta platsbristen i dagsläget på flera år.