För ett par dagar sen skrev Samhällsnytt om ingenjören Zachary Vorhies, före detta anställd på Google som gått ut offentligt med hur IT-jätten – som påstår sig vara politiskt objektiva – underminerar det demokratiska systemet på olika subtila sätt. Efter att företagets vd Sundar Pichai inför den amerikanska kongressen försäkrat att de inte på något sätt främjar vänsterliberal media och vinklar, menar Vorhies att Googles agerande är ”minst hyckleri och i värsta fall mened”. I en intervju med svenska Nya Dagbladet berättar Zachary Vorhies mer ingående om hans tid på Google och hur företaget arbetar bakom kulisserna.

Det första projektet Zachary Vorhies jobbade med på Google var Google Earth. Efter ett uppehåll fick han ett erbjudande om att återvända, denna gång till dotterbolaget Youtube där han befordrades till chefsingenjör. Före 2016, då Donald Trump valdes till president, var Google en fantastisk arbetsplats, berättar han. Efter Trumps vinst förändrades allt – bland annat avskedades folk på politiska grunder och politiska diskussioner censurerades. Det var också tydligt att man inte längre kunde säga vad man ville om politik, men många som ogillade vad Google förvandlades till har familjer och vågar inte riskera sina anställningar.

LÄS ÄVEN: Visselblåsare från Google: ”företaget underminerar hela det demokratiska systemet”

En av de första sakerna som fick Vorhies att reagera var hur Google ändrade sin arabiska ordbok för att förändra budskapet i en tweet från president Donald Trump som fick stor uppmärksamhet. Trump, som precis hade besökt Saudiarabien, twittrade: ”Trots den ständigt negativa pressen – covfefe”. Vad presidenten syftade på var det arabiska uttrycket ”cov fe’fe”, ”vi kommer att stå upp”. Framöver övergav man helt principen att agera som en neutral plattform.

Fokus på Fake News
I juni 2017 deklarerade Youtubes vd Susan Wojcicki att företaget nu skulle fokusera på att bekämpa ”fake news” och samtidigt stärka ”pålitligt innehåll”. Samtidigt slog medierna på stort med att Trumps vinst måste ha varit resultatet av en rysk sammansvärjning, något som sedermera skulle visa sig ha varit konspirationsteorier. Som ett exempel på ”fake news” använde man dåvarande utrikesminister Hillary Clintons inblandning i att föra vapen genom libyska Benghazi – som var ett faktum.

Zachary Vorhies. Foto: project Veritas.

– Alternativ media pekade ut att denna bluff faktiskt var en bluff. För mig själv tänkte jag – vänta ett ögonblick, har ni inte noterat att det är den etablerade pressen som ljugit för allmänheten och att det är alternativa nyheter som konsekvent rapporterat sanningen? Varför ska vi då trycka ner dem och istället pressa upp dessa lögnaktiga media-etablissemangsmänniskor som inte har någon trovärdighet hos allmänheten?

Orwellsk mardröm
Det var nu Vorhies inledde sina egna undersökningar och började gräva och ladda ned dokument från Googles intranät, bland dessa en lång lista över svartlistade sökord och fraser.

– Jag visste inte då att jag skulle läcka dem, men att jag behövde spara ned dem medan jag kunde eftersom de knappast skulle finnas tillgängliga i framtiden. Högre upp på Google är man så indoktrinerade av etablissemangets narrativ att jag förstod att de inte själva insåg att de skapade en orwellsk mardröm till censurmaskin. Däremot skulle de göra det i framtiden efterhand som information läckte ut – hur skadligt allt detta var.

LÄS ÄVEN: Professor: Google manipulerade upp till tio miljoner att rösta på Hillary Clinton

Enligt Vorhies fanns ingen som helst förståelse hos Google för att konsekvenserna av migrantkrisen kan ha bidragit till att Trump blev vald liksom liknande politiker i Europa var på frammarsch.

Skuldkänslor
Med tiden började Vorhies känna skuld över det korrupta system han var en del av. Det enda sättet han kunde gottgöra detta på var att avslöja vad som pågick bakom kulisserna, resonerade han. En kollega anmälde Google till amerikanska myndigheter men fick sin dokumentation beslagtagen innan den hann nå ut till allmänheten. Han valde då att gå en annan väg och sade upp sig och förberedde sig för att gå ut offentligt med sina kunskaper. Detta gjorde han sedan via Project Veritas, som stått bakom en rad avslöjanden om hur medierna – i synnerhet CNN, arbetar. Innan processen sattes igång säkrade han sitt material genom att den skulle offentliggöras ifall något hände med honom.

Då Vorhies anmälde Google för uppvigling svarade företaget med att skicka polis på honom och påstå att han var självmordsbenägen och utgjorde en fara för allmänheten, vilket resulterade i att han arresterades under dramatiska former av polis med dragna vapen.

LÄS ÄVEN: Google-chef erkänner inför dold kamera – ska förhindra att Trump vinner igen

Sedan de många avslöjandena kring Google och företagets vänsterliberala slagsida har alltfler amerikaner börjat ifrågasätta plattformens påstådda neutralitet och frågan har tagits ända upp till förhör i kongressen.

Nytt Magna Charta
Än så länge har det varit relativt tyst om Vorhies och andras historier inifrån Google. Enligt Vorhies är många rädda att förlora annonsinkomster från Google AdSense. Han menar även att den amerikanska militären ligger tio år efter Google i utvecklingen av den privata övervakningsapparaten, som han beskriver som ”absolut gigantisk”. Han efterlyser nu ett nytt digital Magna Charta.

– Det här är det verkliga hotet mot det amerikanska folket, och det är något vi måste skydda oss mot genom att etablera ett fördrag över medborgerliga rättigheter på Internet.