Sveriges offentliga sektor kommer att kollapsa inom fem till tio år. Det tror Leif Östling, tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv, och sticker åter ut hakan i den offentliga debatten. Enligt Östling är det inkompetenta politiker och administratörer som driver systemen i botten. Beslutsfattandet bör i stället överföras till de som driver verksamheterna.
Leif Östling fick stor uppmärksamhet och såväl kritik som medhåll när han för en tid sedan i skattedebatten ställde frågan “Vad fan får jag för pengarna?”. Nu följer han i ett podcast-samtal upp resonemanget och dömer ut den offentliga sektorn i allmänhet och vårdsektorn i synnerhet som dömd till systemkollaps. Detta trots att svenskarna betalar världens högsta skatter för att få högkvalitativa offentliga tjänster med god tillgänglighet.
“Samhällskontraktet är brutet”
Svensken får inte vad han betalar för, samhällskontraktet är helt brutet, hävdar Östling. Inom kort kommer medborgarnas förtroende för skattefinansierad offentlig service att vara utraderat. Lösningen menar näringslivstoppen är att kasta ut politikerna och administratörerna och låta de som bedriver verksamheten och kan den få ansvaret för att organisera den.
Inom vården är det läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare som Östling vill se hålla i rodret. “De vet hur de ska sköta jobbet för att få ett bra flöde i systemet.”
“Lär av näringslivet”
Detta bör de få tillfälle att göra i privat regi, säger Östling. Så kommer det också med automatik att bli, förutspår han – det nuvarande systemet skall bara kollapsa först, något som Östling välkomnar och är övertygad om kommer att ske senast om tio år, kanske tidigare.
Att korta vårdköerna är inget som politiker och administratörer klarar av, den kunskapen finns i stället hos vårdpersonalen, fastslår Östling som också anser att den offentliga sektorn har mycket att lära av det privata näringslivet när det gäller att stimulera medarbetare att göra ett bra jobb och samtidigt undvika utbrändhet.
Östling säger att han inte ångrar sitt numera bevingade “Vad fan får jag för pengarna?”, förutom att han vill ta bort svordomen. Frågeställningen är i högsta grad relevant, menar han, och hur det ser ut i vården är ett bra exempel på detta.
“Magdalena Andersson bör avgå omedelbart”
Östling kritiserar också finansminister Magdalena Andersson (S) som han menar är “inne på en livsfarlig väg” med skattehöjningar och att stoppa in ännu mer pengar i system som inte fungerar. Vården är bara ett exempel. Östling nämner även skolan och polisen som offentliga verksamheter som inte fungerar trots det höga skattetrycket.
Magdalena Andersson bör avgå omedelbart, anser Östling. “Hon är inte kompetent för jobbet.”
Kritisk till Riksbankens minusränta
Men även andra får en släng av Östlings slev, däribland Riksbanken och dess chef Stefan Ingves som enligt Östling kör ut väldigt mycket pengar till en oförskämt låg ränta, vilket bidrar till att samhällsklyftorna ökar.
– Man kan inte ha ett minuspris på en tillgång, slår Östling fast och och berättar att han personligen framfört sin kritik till riksbankschefen.
Ingves var dock enligt Östling ovillig att ta till sig kritiken och hänvisade som skäl för minusräntan att vi måste få inflation och att han var orolig för en kollaps på bostadsrättsmarknaden.
Även finansbranschen kritiseras
Även näringslivet får kritik, i varje fall finansbranschen, som Östling anser bidrar till de ökade klyftorna.
– Jag har alltid varit ganska betänksam om de som bara är inne i den finansiella branschen och som tjänar väldigt mycket pengar på att göra väldigt lite. De skyfflar egentligen bara pengar från det ena axelslaget till det andra.
Även om Östling har bestämda politiska åsikter, har han inga planer på att ge sig in i aktivt i politiken.
– Nej jag är för gammal för det. Det är mycket bekvämare att vara lite grann på sidan och tycka till.
Stuckit ut hakan förr
Ifrågasättandet av vad man får för skattepengarna är inte det enda uttalande som Östling fällt som väckt uppmärksamhet. Andra gånger det blåst om näringslivstoppen är när han kommenterade varför så få kvinnor söker sig till tekniska utbildningar med att “det är genetiskt betingat”.
Politiskt inkorrekt uppfattades det också som när Östling manade till återhållsamhet med klimatlarmen och hänvisade till att jorden alltid upplevt “istider och klimatförändringar”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.