Personal vid ett äldreboende i Partille kommun glömde bort att en förlamad vårdtagare satt i solen. När de anställda sedan gjorde upptäckten var vårdtagaren brännskadad. Kommunen ska nu se över att personalen förstår vad som sägs.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg

Enligt boendet kan den äldre personen inte prata eller kommunicera på andra sätt och har därför inte kunnat meddela någon att denne inte vill sitta i solen. Det resulterade i brännskador på bröstet och på armarna. Huden ska ha blivit röd, svullen och brännblåsor bildats vid halsen, rapporterar SVT.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

När Erika Hägg, som är förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, får frågan hur personal kan glömma bort en förlamad person till det att brännskador uppstår kan hon inte riktigt ge något svar.

LÄS ÄVEN: Personal kunde inte göra sig förstådd – tappade vårdtagare som dog

Däremot har hon en teori om att det handlar om den mänskliga faktorn. Det kan även ha att göra med att det brustit vid en introduktion för en nyanställd medarbetare.

– En genomförandeplan för personen finns och även en personlig mapp där det står att personen inte får vistas i solen. Vi har med en van person vid introduktioner för nyanställda, men medarbetaren beskriver att det har varit otydligt, berättar Hägg.

Anhöriga ska inte vara rädda
Hägg får även frågan om anhöriga i kommunen bör vara rädda och oroliga över sina familjemedlemmars säkerhet i äldreboenden. Hon svarar då med ett lugnande besked.

– Jag tycker inte att man ska vara det. Vi har jättemånga insatser varje dag och det är bara ett fåtal där någonting brister, säger Hägg.

Följer upp det som sägs
Händelsen har blivit anmäld enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kommunen säger sig redan nu arbeta med omsorgspersonalen för att undvika att något liknande ska inträffa igen. Bland annat ska man följa upp det som sägs för att se om det fastnar hos nyanställda.

LÄS ÄVEN: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla