Caroline Gyllenhammars son blev förra veckan rånad på såväl moped som hemnycklar. Men efter rånet tvingas familjen själva bekosta byte av lås på sin bostad, berättar Caroline för Samnytt. När Samnytt ringer upp försäkringsbolaget Trygg Hansa bekräftar de att försäkringen inte täcker låsbyte.
– De ändrade villkorstexten för en tid sedan, säger Trygg Hansas hemexpert Håkan Franzén till Samnytt.

Förra onsdagen blev Caroline Gyllenhammars 16-årige son Melvin rånad på sin moped på väg hem från en fotbollsmatch i miljonprogramsområdet Sätra i Gävle. Förutom mopeden blev han vid rånet, bland annat, av med sina hemnycklar.

LÄS MER: Carolines vädjan efter att tonårssonen brutalt rånats av invandrargäng – ”Det är så sjukt”

Men nu har mamma Caroline fått veta från sitt försäkringsbolag Trygg Hansa att de inte ersätter henne för låsbyte till lägenheten. Kostnaden, 2 500 kronor som hyresvärden tar ut, får hon stå för själv.

Faksimil

”Ändrade villkorstexten”

Trygg Hansas så kallade ”hemexpert” Håkan Franzén bekräftar att försäkringsbolaget inte ersätter kostnaden för låsbyte, trots att familjen har både hemförsäkring med överfallsskydd samt en så kallad drulleförsäkring.

– De ändrade villkorstexten för en tid sedan. Och då säger vi att om man förlorat nyckeln, det kan vara till exempel genom ett rån, till en bostadsrätt, villa eller fritidshus, så får man byta låset på vår bekostnad, förklarar Franzén.

– Det beror på att man äger alltid låsen i de här boendeformerna. Om man bor i en hyreslägenhet, så är det fastighetsägaren som äger lås och nycklar.

Eftersom familjen Gyllenhammar bor i hyresrätt, så bekostar Trygg Hansa alltså inte deras låsbyte.

”Ganska utsatta”

Caroline Gyllenhammar är besviken på Trygg Hansa, och att hon dels själv tvingas betala och dessutom tvingats vänta på att få låset utbytt.

– Vi är ganska utsatta. De vet ju var vi bor. De vet vilka som bor här, säger hon apropå rånarna.

Hon hade dessutom hoppats på hjälp från Trygg Hansa med att få låset utbytt, och att de sedan eventuellt krävt ersättning från hyresvärden eller dennes försäkringsbolag.

– Blir man rånad, och i det här fallet vet de var vi bor, så tycker jag att försäkringsbolaget kan gå in och täcka så att det snabbt blir utbytt. Sedan kan de i sin tur kräva från hyresvärden, säger Caroline Gyllenhammar.