Efter att skatten på plastpåsar infördes för ett och ett halvt år sen minskade försäljningen dramatiskt, men nu visar siffror att antalet kan vara på väg upp igen.

Den hårt kritiserade skatten infördes med påstått syfte att minska nedskräpning och mikroplaster i naturen och regeringen har max 40 kassar per person i Sverige till år 2025 som mål.

LÄS ÄVEN: TOTALFIASKO: Plastpåseskatten drog in mindre än 10% av det planerade

Enligt siffror från Skatteverket ser förbrukningen av plastbärkassar inte ut att ha minskat under 2021, snarare tvärtom. På Skatteverket tror man att det kan bero på att återförsäljare köpte på sig stora lager innan den nya skatten trädde i kraft och nu behöver fylla på.

Förbrukningen ligger ändå på betydligt lägre nivåer än vad regeringen räknat med. För 2020 budgeterade man för 2,1 miljarder kronor i plastpåseskatt, 2021 för 1,7 miljarder kronor, men i budgeten för 2022 konstaterar regeringen att skatten utvecklats ”svagare än väntat” och skruvar ner förväntningarna för nästa år till 400 miljoner.

Papperspåsar och soppåsar

En av skattens starkaste kritiker var Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM.

LÄS ÄVEN: Nya larm om plastpåseskattens negativa effekter – skapar fler miljöproblem

– Eftersom skatten lades bara på plastbärkassar varnade vi för att konsekvensen skulle bli att man använder papperspåsar och soppåsar i stället. Och enligt handeln har konsumtionen på pappersbärkassar och soppåsar ökat, så i stället för att använda en påse till både mat och sopor köper man nu två påsar: pappersbärkassar och soppåsar, säger hon till Expressen.