En förskola i Västerbotten vill rädda klimatet genom att tvinga alla barn till köttfria måltider. Det kommer inte finnas några alternativ. Enligt förskollärare Markus Sandström behöver inte barn kött när de växer och vidare konstaterar han att barnen verkar  ”väldigt sugna” på det nya upplägget som en förskollärare har föreslagit. 

I september uppmärksammade Samhällsnytt hur elever i Göteborgs kommunala grundskolor från och med nästa år kommer att tvingas till köttfria och ”klimatsmarta” måltider för att rädda klimatet. Enligt Centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael är beslutet ”inget kontroversiellt”. Nu visar det sig att upplägget med köttfria måltider sjunker än lägre ned i åldrarna.

LÄS ÄVEN: Göteborg tvingar elever till köttfria och ”klimatsmarta” måltider

Det är förskolan Gitarren belägen vid Rödäng i Umeå som om två veckor inför en helt köttfri meny som en del av ett projekt kring det man kallar hållbar utveckling. Till en början är matsedeln ett testprojekt men målsättningen är därefter att det ska bli ett permanent upplägg, rapporterar SVT.


Förskolan Gitarren.

Förskollärare: ”Barnen väldigt sugna”

Enligt förskollärare Markus Sandström är det inget politiskt bakom deras nya måltidsupplägg utan det handlar om ”en positiv klimatpåverkan”.

Sandström berättar för statstelevisionens reporter att idén kom från en förskollärare som sedan välkomnats av förskolebarnen som ”har verkat väldigt sugna och intresserade och pepp”.

– Vi vill vara tydliga med att det inte finns något politiskt i det här. Det här är något vi gör för att vi tror att det har en positiv klimatpåverkan.

LÄS ÄVEN: Stockholmsforskare vill väcka idén att äta människor för att rädda klimatet


Statsreportern frågar sedan förskolläraren som hanterar barn i åldrarna ett till sex år, ”behöver inte barn kött när de växer?”, och får då följande svar av honom:

Tillåter inga undantag

Förskolan som hanterar barn kommer inte att tillåta några undantag från deras ’klimatsmarta’ måltidsupplägg. Även Måltidsservice som tillhandahåller maten på förskolor, skolor och äldreboenden välkomnar det nya upplägget som ”positivt”.

– Så länge man har en samsyn och informerar föräldrar så vill inte vi vara en bromskloss. Vi ser det som ett positivt initiativ, berättar Maria Svensson vid Måltidsservice för SVT.

Efter årsskiftet ska testperioden utvärderas tillsammans med en dietist och därefter fattas beslut om upplägget blir permanent.

LÄS ÄVEN: Polisen inspireras av Klimat-Greta ”för att öka förmågan i det brottsbekämpande arbetet”