Socialdemokraterna i Jönköpings län går till val på att göra Jönköping tryggare. Med på landstings- och kommunlistan har de en multikriminell person som dömts för misshandel så sent som i november 2017. Mannen ska ha blivit missnöjd med maten på en restaurang, vägrat betala för den och försökt strypa en kassör när han stötte på honom igen. ”Det är viktigt att minska brottsligheten bland invandrare,” säger mannen till Samhällsnytt. Tidigare blev han dömd för att ha försökt smuggla sex säckar med drogen khat till Sverige.

Mohamed Hersi kom till Sverige från Somalia 1990. Enligt en dom i Jönköpings tingsrätt attackerade Hersi en anställd vid en restaurang i Gislaved. Hersi var tidigare inblandad i två incidenter med samma anställd då han klagat på maten i restaurangen och vägrat betala. Denna gång arbetade den anställde i kassan. När landstingskandidaten fick syn på honom ska han ha ”hoppat på honom” och försökt strypa kassören med båda händer. Hersi skallade även honom mot munnen vilket orsakade en långvarig skada, enligt målsäganden.

Enligt hans vittnesmål fick den anställde svårigheter med att äta och ont i halsen i flera veckor efter attacken. Tingsrätten bedömde att stryptaget var styrkt och dömde Hersi till samhällstjänst i 50 timmar villkorligt för misshandel av normalgraden.

Detta är dock inte hans första brott i Sverige. Totalt förekommer Hersi under 21 avsnitt i belastningsregistret med 4 domar. År 2010 dömdes han till 6 månaders fängelse för ett försök att smuggla sex säckar med den somaliska drogen khat från Danmark. Tullinspektörer hade under en slumpmässig kontroll hittat drogen packad i två väskor på Öresundståget och grep honom med en kumpan. Vid den tiden hade Hersi inte svenskt medborgarskap, men åklagaren yrkade aldrig på utvisning. Detta trots att det inte var första domen om narkotikasmuggling – redan 2004 dömdes Hersi för narkotikasmuggling vid ett annat tillfälle.

Hans Facebook-profil visar att han är medlem i grupper som Socialdemokraterna och ”Stefan Löfven som statsminister, ja tack” – men även sådana som ”Islam 100%” och ”Bönetider”:

Samhällsnytt har nått honom på telefon med anledning av hans engagemang i Socialdemokraterna och domarna.

Vilka frågor vill du driva om du blir invald i landstinget/kommunen?

-Jag vill gärna driva med invandrare.

Kan du förklara mer?

-Jag vill driva jämställdhet, arbetslösheten med invandrare… jag vill gärna prata om alla som ingår invandrare… och den typ av frågor.

Brottsligheten bland invandrare är ju också ganska hög…

-Och det också vill jag bekämpa! Det viktigaste är att först och främst att hitta sysselsättning åt de här ungdomarna – antingen genom skolorna… eller lättare ge dem chans att komma in i samhället.

 Du kom ju till Sverige 1990. Anser du att du har kommit in i samhället? Är du väl etablerad i Sverige?

-Jag är etablerad i Sverige. Jag har åtta barn i Sverige!

Det är nämligen så att du är ju dömd för misshandel 2017. Är det någonting som kan hindra ditt engagemang?

-Jag vet inte. Det var en kille… Det var inte riktigt slagsmål. Vi puttade varandra! Den där killen! Det är första gången jag är dömd i Sverige på det här sättet.

Första gången? Men jag ser att du även blev dömd 2010 för narkotikasmuggling?

-Jaa… det är khat… Och det är någonting som jag har slutat för länge sedan.

Enligt misshandelsdomen försökte du att strypa den där kassören?

-Han har sagt till mig flera ord som var olagliga, som man inte får säga till en människa. Jag blev arg och frustrerad!

Är det okej att försöka strypa en annan människa då?

-Det är inte okej! Jag har ingenting att säga, men jag har blivit riktigt arg!

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Socialdemokraterna i Jönköpings län, som uppger att de inte kände till dessa omständigheter sedan tidigare. I ett mejlsvar till oss skriver Simon Johansson, kommunikationsombudsman för partiet, följande:

”Det är inget som vi känner till och heller inget som personen i fråga har uppgett i sin kandidatförsäkran som alla våra kandidater får skriva på. Vi ser allvarligt på det här och vi uppmanar kandidaten att dra tillbaka sina kandidaturer till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.”

Vallistorna är dock redan fastställda vilket innebär att Mohamud Hersi kommer att få stå på listorna även i fortsättningen om han vill så – och kan bli invald i landsting och i Gislaveds kommunfullmäktige på Socialdemokraternas mandat.

Samhällsnytt har ställt följande följdfrågor till Socialdemokraterna i Jönköping:

Hur kommer det sig att en sådan person hamnade på er landstingslista?

Vilka bakgrundskontroller gör ni på era kandidater?

Kan ni garantera väljarna att det inte finns fler brottsdömda och kriminella personer på era vallistor?

Dessa frågor har partiet valt att inte besvara. På följande länkar kan ni ta del av två senaste domar mot Mohamud Hersi: B2445-09  och B1689-17 .