I år löper kontrakten för drygt 100 nyanlända familjer i Göteborg ut. På måndagen beslutade exploateringsnämnden att kontrakten ska göras om till förstahandskontrakt för de familjer som inte lyckats ordna bostad på egen hand. Beslutet får stark kritik av oppositionen.
Liksom andra kommuner tvingades Göteborg att i enlighet med bosättningslagen ta emot ett visst antal migranter i samband med migrantkrisen 2015.
I Göteborg har nyanlända barnfamiljer fått boende över fem år och efter detta har ansvaret för att hitta en bostad legat på dem själva. I slutet av 2021 förlängdes detta med ytterligare 18 månader.
LÄS ÄVEN: SD kräver stopp för gräddfil till bostäder för nyanlända: ”Varför ska den här gruppen gå före?”
När kontrakten nu är på väg att löpa ut för drygt 100 familjer har man genomfört ännu en speciallösning för migranterna. Kontrakten ska nu efter beslut av politikerna göras om till förstahandskontrakt för de familjer som inte lyckats ordna bostad på egen hand.
De enda påstådda kraven som ställs är att man ska ha haft eller försökt hitta jobb, utbildat sig , lärt sig svenska, inte ha ett belastningsregister med grov och allvarlig kriminalitet eller haft upprepade störningar hos hyresvärden.
Rödgrönt beslut
Beslutet röstades igenom av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet.
Enligt Robert Hammarstrand (S), ordförande i exploateringsnämnden, är det en rimlig bedömning med hänsyn till integrationen då flera av familjerna har hunnit rota sig.
Kritik kommer från oppositionen, bland andra Demokraterna.
– Det här ställer grupp mot grupp. Kommer du från utlandet får du i princip snitslad bana till ett förstahandskontrakt medan en barnfamilj från Dalsland får ställa sig sist i kö, säger Patrik Höstmad (D), andre vice ordförande i nämnden, till Göteborgs-Posten.
LÄS ÄVEN: Ärkebiskopen försvarar gräddfil till tandvård för illegala invandrare
Han får medhåll av Zagros Hama (M).
– Vi kan tycka att det är lite ironiskt när man från den rödgröna talar sig varma om att ställa krav på att alla hyresrätter ska förmedlas på BoPlats och sedan sparkar på alla som köat i tiotals år, säger han.
SD-nej
Jörgen Fogelklou (SD) konstaterar på Facebook att partiet varnade för detta 2015 medan övriga partier hävdade att inga nyanlända skulle få förstahandskontrakt. SD röstade nej till genvägen för nyanlända.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.