I fredags tvingades polis och räddningstjänst fly från det invandrardominerade och problemtyngda området Gamlegården i Kristianstad. Detta efter att ha utsatts för fyrverkeriattacker från ett ungdomsgäng. Raketskjutningarna mot poliser, väktare, privatpersoner, fordon och fastigheter har fortsatt under helgen och dessutom spritt sig och eskalerat. Det rapporterar Kristianstadpolisens presstalesperson.

Fyrverkeriterror från ungdomsgäng rapporterades under lördagen även från intilliggande problemområdet Näsby. Efter fredagens fiasko anser man på Kristianstadspolisen att det nu är viktigt att visa upp sig i området för att visa gängen att rättssamhället inte viker ned sig.

Men trots att den polisiära närvaron resulterat i ytterligare beskjutningar mot poliser och dessutom mot väktare och flera andra mål har fortfarande inte någon person gripits, berättar Rickard Lundqvist, som är presstalesperson vid polisen i Kristianstad. Han anser dock att det polisen gör är ”trygghetsskapande åtgärder”.

LÄS MER: Gäng i ’utsatt’ Kristianstadsområde besköt polis och räddningstjänst med fyrverkerier

Fyrverkeriterrorn har hittills resulterat i ett tiotal polisärenden på Kristianstadspolisens bord. Än så länge har inga personskador rapporterats som följd av attackerna, något som polisen dock rubricerar mer som tur eftersom riskerna för att någon skadas är stora.

Också på flera andra håll i landet har liknande incidenter rapporterats under helgen, företrädesvis från så kallade utsatta bostadsområden.