Polisbristen i Sverige är stor och regeringen har aviserat att man storsatsar för att åtgärda det växande otrygghetsproblemet. Men även denna termin gapar många plats på polisutbildningen tomma. Det rapporterar flera medier.

Samhällsnytt kunde i april berätta att fyra av tio platser till polisutbildningens vårtermin var vakanta. Enligt uppgift ser det lite bättre ut för höstterminen, men fortfarande är två av tio utbildningsplatser otillsatta.

I våra anfördes som orsak till de många vakanserna att man fått för många sökanden som inte höll måttet, detta trots att man i flera avseenden sänkt antagningskraven. Att man inte heller nu lyckas fylla utbildningsplatserna tillskriver Polismyndigheten även coronapandemin.

– Vi hade självklart hoppats på en högre siffra, men vi är ändå nöjda med tanke på omständigheterna, säger Anders Henckel, tillförordnad gruppchef på polisutbildningen i en kommentar till TT.

LÄS MER: Polisutbildningen attraherar färre – 4 av 10 platser tomma

Regeringen har kommunicerat att man storsatsar på polisen mot bakgrund av den skenande grova brottsligheten och stora reklamsatsningar har gjorts för att locka personer att söka till polisen parallellt med att det har gjorts enklare att komma in på utbildningen. Ändå står över tvåhundra av de drygt ettusen stolarna tomma.

På Polismyndighetens säger man att det finns sökanden som kan komma att godkännas till nästa termin. Men det är under förutsättning att de klarar prövningen och testerna som sägs ha dragits med förseningar på grund av coronapandemin. Några av dem uppges redan ha godkänts men för sent för att komma med denna termin.

LÄS ÄVEN: Fortsatt många poliser som lämnar yrket

Problemet med att de som söker till polisutbildningen inte har vad som krävs kvarstår dock samtidigt. Det erkänner Anders Henckel. Många når inte upp till antagningskraven även efter att dessa sänkts.

Samtidigt är det många poliser som lämnar yrket i förtid för att sadla om till en annan karriär. Den skenande brottsligheten, ett löneläge som inte motsvarar den tuffa arbetssituationen och en illa genomförd omorganisation har angetts som orsaker till de stora avgångarna och varför det blivit svårare att locka personer till polisyrket.

LÄS ÄVEN: Regeringens löfte om 10 000 fler poliser till 2024 omöjligt enligt expert

En ond cirkel har uppstått där brist på poliser lägger en tyngre arbetsbörda på kvarvarande poliser, vilket i sin tur leder till att att fler lämnar yrket och färre söker sig dit. Kritik har riktats från oppositionspartierna SD, M och KD för att regeringen inte i handling följer upp det man lovat i ord om att satsa på polisen som en del i att återställa lag, ordning och trygghet i samhället.