Under lördagen återkallade Frankrike sin ambassadör från Turkiet efter att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan föreslagit att Frankrikes president Emmanuel Macron “borde söka vård” och genomgå “psyktest”. Detta sedan Macron börjat ta hotet från islam på allvar och har lovat bekämpa ”islamistisk separatism” i Frankrike.
Den verbala attacken kom i ett tv-sänt tal där Erdoğan även uppges ha uppmanat till bojkott av franska varor, rapporterar France24. Macrons kansli kommenterade uttalandet med att Frankrike inte accepterar hån och förolämpningar.
– President Erdoğans kommentarer är oacceptabla. Överdrifter och oförskämdheter är inte rätt metod. Vi kräver att Erdoğan ändrar riktning eftersom detta är farligt i alla avseenden, sade en tjänsteman till AFP.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Proteststorm mot Annie Lööfs utspel om Samuel Paty
I arabvärlden har man lyssnat till uppmaningen och tagit bort franska varor från butikshyllorna.
Macron lovar att bekämpa ”islamistisk separatism”
Efter det brutala muslimskt motiverade mordet av läraren Samuel Paty utanför Paris har Macron beskrivit islam som “en religion som krisar i hela världen”. Han har lovat att bekämpa ”islamistisk separatism”, som han menar hotar ta makten i muslimska samhällen i Frankrike, uppger Al Jazeera.
Macron har även öppnat för strängare tillsyn över skolan och bättre kontroll över utländsk finansiering av moskéer. Han har dessutom utlovat att den franska regeringen ska lägga fram ett lagförslag i december som ska syfta till att stärka den lag från 1905 som officiellt separerar kyrka och stat i Frankrike.
LÄS ÄVEN: Terrormordet: Muslimska föreningar kan upplösas och islamister utvisas
Erdoğans islamistiskt rotade parti AK (en akronym för partiets turkiska namn som betyder “rättvisa och utveckling”) kom till makten 2002. Erdoğan har kontinuerligt lyft fram islam i den turkiska politiken, något som försvårat bland annat samarbetet inom NATO, som både Turkiet och Frankrike är medlemmar i.
Stor spricka mellan Frankrike och Turkiet
De två länderna har på senare tid bråkat om sjörättigheter i östra Medelhavet, situationen i Cypern, Libyen och Syrien samt den eskalerande konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabakh. Sedan halshuggningen av Samuel Paty har relationen försämrats ytterligare. Macron har noterat “frånvaron av kondoleanser och stöd” från den turkiska presidenten, uppger en tjänsteman.
LÄS ÄVEN: Fortsatta strider i Nagorno-Karabach – storkonflikt mellan Ryssland och Turkiet hotar
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.