Förra veckan beskrev massmedia den ryska privatarmén Wagnergruppens kupp mot militärledningen som ett ”inbördeskrig” och artiklarna avlöste varandra. Den här veckan har invandrargängen i Frankrike satt både byggnader och fordon i lågor. Butiker plundras och nu uppges även vita fransmän attackeras på gatorna. Men trots den totala laglösheten på landets gator uteblir den intensiva rapporteringen. Flera på sociala medier kritiserar media och hävdar det är så här ett ”inbördeskrig” ser ut. Den franska polisen har också satt ord på situationen – ”vi strider mot en förortsgerilla”.

De våldsamma upploppen fortsätter att skaka Frankrike. Upploppen natten mot lördagen var den fjärde natten som invandrargäng tagit över gatorna i landet. Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenskar att undvika folksamlingar i Frankrike.

Enligt Le Parisien har tre poliser skadats allvarligt efter att ha blivit skjutna av en man på motorcykel.

LÄS ÄVEN: Krigsscener i Frankrike – men Macron roar sig på konsert

Detta efter att 17-årige Nahel, med algerisk invandrarbakgrund, på tisdagsmorgonen sköts ihjäl av polis vid en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre. Se video nedan.

Kopplingar till gäng

I media beskrivs Nahel som en vanlig och trevlig kille med ambiton att bli mekaniker. Samtidigt har andra uppgifter fått spridning på sociala medier. Nahels kopplingar till gängkriminalitet – han har även medverkat i en musikvideo bredvid en av Frankrikes största gangsterrappare. I videon av artisten ”Jul” syns Nahel även göra sina händer till två pistoler inför kameran.

Nahels mor sörjer sin sons död genom att delta i upploppen. Nedan syns hon kliva på en crossmotorcykel bland upprorsmakarna.

Andra sörjer Nahel genom att plundra butiker. Vid sidan om att plundra exklusiva kläd- och elektronikbutiker kommer även rapporter att gängen har tagit sig in vapenbutiker.

Vidare uppges gängen ha brutit sig in i en djurpark och sedan släppt ut djuren på gatorna.

I nya videoklipp syns invandargängen utvidga attacker mot byggnader, fordon och butiker och uppges nu även attackera vita fransmän.

Frankrike har har satt in 45 000 poliser för att ta tillbaka kontrollen över gatorna. Bara natten mot lördag ska omkring 1311 personer ha gripits.

Nedan följer videoklipp som har fått spridning senaste dygnet:

Polisfack: ”Vilda horder – ohyra”

Två franska polisfack har uttalat sig om de pågående striderna på gatorna. De skriver att polisen befinner sig ”i krig mot ohyra”. Vidare beskrivs invandrargängen som ”vilda horder”.

Macrons förklaring: ”Tv-spel och sociala medier”

Nyligen uppmärksammades det att Frankrikes president Emmanuel Macron roade sig på en Elton John-konsert samtidigt som polisen kämpade på gatorna mot invandrargängens attacker, vilket har väckt stark kritik i landet.

På fredagen meddelade Macron att han har kommit fram till varför Frankrikes byggnader står i lågor, varför poliser attackeras och butiker plundras. Enligt presidenten beror det på tv-spel men också sociala medier. Han har därför kontaktat plattformarna för att censurera och ta bort material som man anser är ”känsligt”. Det rapporterar The Telegraph.

Sprider sig till Bryssel

Nu sprids även videoklipp från upplopp i Belgien. Det rapporteras om skadegörelse i både Bryssel och Liege.

LÄS ÄVEN: Statsradions reporter i extas över Macrons vinst: ”Alla är lyckliga”