Efter att Stefan Cronlund deltog i ett reportage i Expressen om varför Sverigedemokraterna växt sig så stora i Ockelbo, och det framgick att han röstar på partiet, avskedades han med omedelbar verkan.

Det var i februari 2020 som Stefan Cronlund började arbeta som timanställd på ungdomsgården i Ockelbo, ett jobb han fick på tidigare meriter inom ungdomsidrotten. Han har ett förflutet som simtränare med simmare på elitnivå som deltagit i både OS och VM. Arbetet på ungdomsgården har han haft vid sidan om sitt ordinarie jobb som lastbilschaufför.

Efter att han deltog i Expressens reportage om Sverigedemokraternas tillväxt i Ockelbo och berättade där att han röstade på partiet meddelade ABF, som driver ungdomsgården och har starka band till Socialdemokraterna, att han inte längre är välkommen.

– Jag fick ett samtal från min närmsta chef på ungdomsgården. Via beslut från ledningen för ABF var hon tvungen att säga att min anställning upphör omgående, säger Stefan Cronlund till Expressen.

På ABF menar man att då han gått ut offentligt och talat om vad han röstar på är det skäl nog för att inte få ha kvar jobbet.

Värdegrundsarbete

Förra sommaren drog Cronlund igång ett värdegrundsarbete för verksamheten som gick ut på att alla ska behandlas lika och med respekt. Men sympatierna för SD blev alltför mycket.

– Det säger egentligen mer om ABF än om mig. Jag har precis samma värdegrund i dag som jag hade i går, som jag hade förra fredagen när jag jobbade på ungdomsgården senast och jag kan inte förstå vad det är som har förändrats sedan dess, säger han.

– Jag sade till dem ”ni hade haft mer respekt från mig om ni sagt att jag misskött mitt arbete, du får kicken för att du gjort något sakligt fel”. Men de har bara bra grejer att säga om jobbet jag gjort, och ungdomarna gillar ju mig.

”Ovärdigt ett demokratiskt samhälle”

Cronlund får medhåll av Jonny Lindblom, vice gruppledare för SD Ockelbo.

– Det är fullkomligt vedervärdigt att man fortfarande inte ska kunna gå ut med vilket parti man stödjer utan att förlora jobbet. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle och det gör bara folk än mer förbannande. Detta säger mer om ABF än om Stefan.

Enligt Torgny Jacobsson, ombudsman för ABF i Gävle, Sandviken och Ockelbo, sparkades Cronlund för att han inte påstås dela arbetarrörelsens värderingar genom att rösta på SD.