Fyra eritreanska män åtalas för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Flemingsberg söder om Stockholm i juni i år. Det framgår av handlingar från tingsrätten.

Det är natten till 26 juni i år som en 40-årig berusad kvinna blir överfallen av för henne okända män i Flemingsberg söder om Stockholm. En av männen fäller kvinnan till marken i ett skogsparti, och han och de övriga tre turas därefter om att våldta kvinnan.

Filmar våldtäkten

En av våldtäktsmännen filmar övergreppet med sin mobilkamera, något som åklagaren menar tyder på ”särskild hänsynslöshet eller råhet”.

Efter det första överfallet blir kvinnan våldtagen en andra gång av en av våldtäktsmännen i en hiss vid Flemingsbergs pendeltågsstation, samtidigt som en av kumpanerna håller vakt utanför.

Även det övergreppet klassas av åklagaren som en grov våldtäkt.

Från Eritrea

De fyra våldtäktsmännen kommer från Eritrea. Två av dem är 29-årige Seare Measho Redae och 27-årige Huluf Kindeya Gebremariam.

Seare och Huluf. Foto: Polisen

Seare och Huluf kommer till Sverige under pandemin, sommaren och hösten 2020. De beviljas båda permanent uppehållstillstånd samma år.

Vill bli svensk

De två andra är 35-årige Mihretab Haile Gebrehiwt och 33-årige Haileab Ghebre Weldemichael. De kom till Sverige 2014.

Mihretab och Haileab. Foto: Polisen

Haileab har endast beviljats tidsbegränsade uppehållstillstånd i Sverige. Senast var i mars förra året då han fick ett treårigt uppehållstillstånd. Hans tidigare uppehållstillstånd gick ut 2017.

Mihretab har däremot permanent uppehållstillstånd sedan 2016, och skickade sommaren förra året in en ansökan om att bli svensk medborgare. Hans medborgarskapsansökan har ännu inte godkänts.

Yrkar utvisning

Kammaråklagare Axel Frick yrkar att samtliga fyra våldtäktsmän vid en fällande dom utvisas till Eritrea, och förbjuds återvända inom de närmaste femton åren.

Ingen av de fyra männen är tidigare dömda för brott i Sverige.