Det mesta pekar i riktning mot att partiveteranen Ulf Kristersson tar över rodret för Moderaterna efter Anna Kinberg Batra. Gamla skandaler med lägenhetsmygel och misstankar om mutbrott som nu åter uppmärksammas kan dock eventuellt äventyra Kristerssons kandidatur. En avslöjad dold invandringsagenda kan också ligga Kristersson i fatet.

2008 uppdagades att Kristersson tillskansat sig en stor lägenhet på Södermalm i centrala Stockholm i en fastighet som ägs av ideella Ersta diakonisällskap. Lägenheterna i fastigheten var enligt stiftelsens statuter avsedda att hyras ut till utsatta och hemlösa kvinnor, en kategori i vilken dåvarande socialborgarrådet Ulf Kristersson vare sig genom sitt kön eller framskjutna sociala ställning kvalade in.

Kristersson hade i stället fått lägenheten tack vare informella vänskapskontakter med personer inom Ersta diakonisällskap. Avlöjande ledde till att statsåklagare Nils-Eric Schultz inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott och bestickning.

Det ansågs extra besvärande att Ersta diakonisällskap gett lägenheten till Kristersson eftersom stiftelsen var djupt involverad i Stockholms socialpolitik, ett politikområde som Kristoffersson i egenskap av socialborgarråd var högsta ansvarig för. Brott kunde dock inte styrkas och förundersökningen lades så småningom ner.

Två år senare, när Kristersson tillträdde som minister i den borgerliga regeringen, kom dock nya lägenhetsavslöjanden som ytterligare ifrågasatte vilket behov han haft av Södermalmsvåningen. Kristersson och hans fru hade, när de fick lägenheten av Ersta diakonisällskap, nämligen redan en annan våning i centrala Stockholm, på Kungsholmen.

Även den lägenheten visade det sig att Kristersson fått genom vänskapskontakter Med VD:n för fastighetsägaren Einar Mattsson. Förnyade misstankar om oegentligheter riktades mot Kristersson eftersom Stockholms stad under 2008, när Kristersson alltså var socialborgarråd, sålt ut 1.200 kommunalägda hyreslägenheter till fastighetsbolaget Einar Mattsson.

I samband med att Kristersson tillträdde som minister erkände han att han tidigare köpt svarta städtjänster. Det ansågs dock inte mer graverande än att han kunde godkännas för mininisteruppdraget.

Skulle krossa välfärds-Sverige
Den tidigare moderatledaren Bo Lundgren avslöjade för en tid sedan i en intervju att Kristersson, tillsammans med bl.a. Fredrik Reinfeldt, varit en av ingenjörerna bakom en hemlig agenda i ledningen för de ”nya” Moderaterna att genom massinvandring och åtföljande överbelastning krossa de svenska offentlifinansierade välfärdssystemen. Den agendan ledde sedan till att den moderatledda regeringen gjorde upp med Miljöpartiet om en extremt liberal invandringspolitik.

Moderaterna har under Kinberg Batra rört sig i riktning mot en mer restriktiv och ansvarsfull migrationspolitik. Med Kristersson som partiledare befarar många en återgång till Reinfeldterans politik. Den dörr gentemot Sverigedemokraterna som Kinberg Batra tidigare i år öppnade på glänt riskerar nu att åter slås igen och reglas.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen gjort politiska utspel som tagit avstamp i någon form av politisk blocksamverkan mellan hans parti och Moderaterna. Den strategin kan SD, om Kristersson blir vald till ny partiledare för Moderaterna, komma att behöva skrota och partiet tvingas omgruppera inför valrörelsen nästa år.

Kristersson har emellertid gjort vissa uttalanden som kan antyda att han avser hålla den dörr som Kinberg Batra öppnat mot SD fortsatt på glänt, något som nu kritiseras av såväl Allianskollegor i Centerpartiet och Liberalerna som Socialdemokraterna.