I en granskning av så kallade hawala-banker, som är oreglerade och saknar bokföring, framkommer det att kriminella gäng använder systemet för att tvätta pengar. Nu kommer krav från politiskt håll om att de antingen regleras eller förbjuds.
Hawala är ett informellt valutaväxelkontor byggt på ett nätverk av kontor i främst Mellanöstern, Afrika och Asien. Pengar överförs genom förmedlare som agerar mellanhänder utan att använda bankkonton eller andra formella dokument.
LÄS ÄVEN: Anrikt varuhus slutar ta emot kontanter – ska stoppa gängkriminella
För några år sen uppskattade det tyska finansministeriet att 200 miljarder dollar skickas via systemet globalt varje år. Hawala är olagligt i vissa länder och amerikanska delstater.
I Sverige slog polisen till mot växlingskontor i Malmö 2020 och Stockholm 2022 där hawala misstänks ha använts för penningtvätt.
Tvättar pengar
I en granskning som Dagens Industri gjort framgår att kriminella gäng i Sverige utnyttjar undantaget i lagen och tvättar pengar via systemet.
Man konstaterar samtidigt att flera regeringar har varnats men blundat av hänsyn till invandrargrupper.
Tvärtemot länder som Italien där det förbjudits har systemet i Sverige i stället värnats då det påståtts vara det enda sättet för migranter att skicka pengar till släktingar i länder utan fungerande banksystem.
Öppnar för förbud
Efter granskningen kan dock förändring vara på väg då finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att hawala-bankerna ska utredas.
– Då kräver det antingen en tillfredsställande reglering eller att de helt enkelt förbjuds, säger han till DI.
Finansinspektionen varnade
Senast i somras varnade Finansinspektionen för systemet och att det medför en generellt ökad risk för penningtvätt och finansiering av terrorism.
– Den nationella riskbedömningen är ett viktigt underlag för alla som deltar i arbetet med att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Årets rapport är inget undantag och är resultatet av ett gemensamt arbete som involverar ett stort antal myndigheter. Innehållet i rapporten ligger också i linje med Finansinspektionens prioriteringar och pågående tillsynsåtgärder, säger Erik Blommé, chef för FI:s avdelning Penningtvättstillsyn.
LÄS ÄVEN: Polisen: Växlingskontor möjliggör organiserad brottslighet