De senaste två dygnen har gängkriget i Stockholm eskalerat. På fredagskvällen och under natten mot lördagen fortsatte utvecklingen i samma mönster – bara timmar efter att polisen inlett en särskild händelse. Statsminister Ulf Kristersson har uttalat sig om gängkrigets eskalering.

Strax efter klockan 18 på fredagskvällen larmades polisen om en skjutning mot en bostad i Fruängen i södra Stockholm. Någon hade avlossat skott med automatvapen mot en ytterdörr i ett flerfamiljshus.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha funnits barn i lägenheten som blev beskjuten. En silverfärgad bil ska ha setts lämna platsen efter skjutningen.

En ledarfigur i det kriminella Dalen-gänget misstänks ha varit måltavlan och polisen utreder nu brottet som försök till mord. Ingen misstänkt är gripen.

Bilkrasch vid Gullmarsplan – barn hade automatvapen

Senare på fredagskvällen försökte polisen stoppa en bil i Hammarbyhöjden, men föraren vägrade att stanna. Polisen körde då efter bilen – som kraschade vid Gullmarsplan. I bilen hittade polisen ett skarpladdat automatvapen.

– En person sprang från platsen och två personer var kvar i bilen. Det fanns skjutvapen i bilen och de är nu gripna misstänkta för grovt vapenbrott, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen, till SVT.

De två personer i bilen som kunde gripas är ynglingar i nedre tonåren. Mannen som lyckades fly från platsen är i 20-årsåldern och greps senare på en båt i marinan i Hammarby.

40-åring skjuten till döds

Ytterligare någon timme senare, omkring klockan 22 på fredagskvällen, fick polisen flera larm om en misstänkt skjutning i Huvudsta centrum i Solna utanför Stockholm.

När polisen kom till platsen hittades en man i 40-årsåldern livlös utomhus – med skottskador. Mannen vårdades på plats men konstaterades vara avliden vid 23:30. Brottsplatsen spärrades av och polisen utreder nu mord. Ingen gärningsman är gripen.

En Volvo ha lämnat platsen i hög fart efter skjutningen. Enligt uppgift till Aftonbladet ska det vara samma bil som sågs lämna efter skjutningen mot en bostad i Fruängen tidigare på kvällen.

Bombdåd i trapphus – och skjutning mot villa

Vid klockan 23:30 på kvällen bombades ett trapphus i ett höghus beläget i centrala Skarpnäck i södra Stockholm. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och misstänker att någon kastat in en handgranat i trapphuset. Ingen ska ha skadats, men polisen undersöker eventuella kopplingar till dåden som ägde rum tidigare på kvällen.

Ett par timmar senare, klockan 01:45 natten mot lördagen, larmades polisen om en skottlossning mot en villa i Tumba i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Polisen uppger att en eller flera personer befann sig inne i bostaden när det sköts mot villans ytterdörr.

– Man har skjutit mot bostadsdörren. Skotten har gått igenom dörren, men ingen har skadats, säger Pontus Sandulf, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Skjutningen rubriceras som försök till mord.

Gängkriget återupptogs på lördagen

Vid klockan 15.20 på lördagen mottog polisen larm om skottlossning i Enskededalen i södra Stockholm. Enligt uppgifter ska en person varra skadad.

Ulf Kristersson: ”Vi ska göra som de gör i Danmark”

”Ännu ett fruktansvärt våldsamt och blodigt dygn i Stockholm. Gängkriminaliteten eskalerar. Detta är människor med ett extremt våldskapital som i jakt på hämnd eller status hotar andra människors trygghet och frihet”, skriver statsminister Ulf Kristersson en kommentar.

”De här personerna ska hittas, de ska lagföras och de ska dömas till mycket långa straff. Och de ska utvisas ur landet om de inte är svenska medborgare. Vi ska helt enkelt göra mycket mer – som de gör i Danmark. Det här kommer vara svårt, det kommer ta tid, men det kommer att gå. Sverige ska bli ett tryggt land igen”, fortsätter han.

Polisen i Stockholm har inlett en särskild händelse efter gängkrigets ökade intensitet.

– Vår största prioritet är att bryta våldsutvecklingen, säger tillförordnad polisregionchef Mattias Andersson. 

LÄS ÄVEN: Polisen inleder särskild händelse pga eskalerade gängvåldet