Den utpekade ledaren för det ökända Södertäljenätverket som avtjänar ett livstids straff efter att ha beordrat tre mord – tillåts nu beställa in lyxig madrass och kudde till sin cell i den så kallade Kumlabunkern. Enligt Kriminalvården gör myndigheten individuella bedömningar och tittar bland annat på hur personens återanpassning påverkas.

Det är medborgarjournalisten Joakim Lamotte som uppmärksammar inköpen av madrass och kuddar från Tempur efter att ha tagit del av ett brev.

LÄS ÄVEN: JO bekymrad över brottslingars tillvaro i fängelse: ”Förnedrande”

Bernard ”Berno” Khouri är klassad som en av Sveriges farligaste brottslingar och sitter fänglad i säkerhetsavdelningen Fenix. Men det stoppar inte honom från att beställa en produktkatalog från sängbutiken SOVA inför kommande inköp till cellen.

Kriminalvården: ”Tittar på hur personens återanpassning påverkas”

Enligt Torkel Omnell, pressekreterare hos Kriminalvården, gör myndigheten individuella bedömningar.

– Generellt kan jag säga att det görs individuella bedömningar när det gäller vad de intagna får ta in i sina celler. Man tittar till exempel på hur personens återanpassning påverkas. Jag känner inte till det här fallet men det skulle kunna vara så att man gjort bedömningen att en madrass och en kudde inte påverkar riskerna vid visitation eller försvårar personens rehabilitering, säger Omnell till Lamotte.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården bygger nytt – fångar ges ”luftiga bostadsrum” med havsutsikt och egna badrum