En 25-årig och av polisen känd man bosatt i det invandrardominerade ’utanförskapsområdet’ Tensta i nordvästra Stockholm sköts under natten ihjäl i vad polisen utgår ifrån var en gängrelaterad uppgörelse som pågått i flera år. Kroppen hittades inte förrän många timmar senare.

Polisen ryckte ut efter larm om skottlossning i området men kunde inte hitta någon skadad person. Sådana larm inkommer hela tiden och polisen utgick därför från att ingen kommit till skada och var tvungna att skynda vidare till nästa utryckning.

På morgonen hittades dock en död man av en privatperson. Polisen ryckte åter ut och kunde identifiera personen som en 25-årig man som man varit bekant med sedan tidigare som perifert associerad med den omfattande gängkriminaliteten i området och dömd för diverse brott. Mannens härkomst uppges inte.

Spridit sig till Danmark
Polisen arbetar utifrån hypotesen att mordet är en del av en konflikt mellan två olika kriminella gängkonstellationer i de hårt problemtyngda Stockholmsförorterna på Järvafältet som pågått sedan 2015. Konflikten har även spritt sig till Danmark där två män från Rinkeby nyligen sköts ihjäl på öppen gata i Köpenhamn och fyra män från samma område sitter häktade för dådet.

Polisen har inga spår efter förövaren till nattens gängmord. Även om man inte sätter stort hopp till att någon i området vill samarbeta med polisen säger man sig gärna ta emot tips och uppgifter kring händelsen.

Flera tiotals döda i konflikten
Inräknat dubbelmordet i Köpenhamn har bara i år hittills 14 personer bragts om livet i den pågående gängkonflikten som polisen står maktlös inför. Det är en eskalering av konflikten jämfört med 2018 då 11 personer sköts ihjäl i de två gängkonstellationernas uppgörelser.