På torsdagen föll dom i Solna tingsrätt mot en gängkriminell 17-åring som i januari i år sköt ihjäl en 25-årig man i den ’utsatta’ och invandrardominerade Stockholmsförorten Rinkeby. Påföljden för mordet som karakteriserats som en ren gangsteravrättning blir tre års ungdomsvård.

Det var den 8 januari i år som den nu dömde 17-årige Abdirizak Abdimalek Osman stegade in på pizzerian på torget i Rinkeby och inför övriga matgäster sköt ihjäl 25-åringen med flera skott i huvudet och halsen. Mordet vare ett led i en kriminell gängkonflikt i området och vedergällning för ett annat mord en vecka tidigare.

Domen innefattar även grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Åklagaren i målet, Olof Calmvik, förklarar sig i ett uttalande till media nöjd med att gärningsmannen döms till några års vård. ”Det är i linje med praxis”. Osman har dessutom sluppit sitta häktad stora delar av tiden inför rättegången.

Osmans advokat, Nicolaus Rubensson, är däremot missnöjd med domslutet. Han anser att hans klient borde ha frikänts. Det framgår inte huruvida domen kommer att överklagas.

Normal påföljd för ett mord av detta slag är 18 års fängelse men Osman var endast var 16 år när han begick mordet. Samtidigt är Osman sin unga ålder till trots livsstilskriminell och dömd för flera brott tidigare.

Osman var vid mordtillfället på rymmen från en en placering på ett LVU-hem i Kalix. Där skulle han genomgå ungdomsvård efter att i Solna tingsrätt tillsammans med tre andra unga män med utomvästlig invandrarbakgrund ha dömts för narkotikabrott och försök till grov stöld.

Den mördade mannen, 25-årige Hamza Muhyaddin, var även han välkänd för polisen och dömd för ett flertal brott, bland annat rån, övergrepp i rättssak och grov stöld.

Mordutredningen har tagit stora resurser i anspråk och förundersökningen är på 3 000 sidor. Av skäl som inte framgår har Osman bytt advokat två gånger under rättsprocessen. De tre advokaternas arvoden uppgår sammanlagt till drygt 1 miljon kronor. Kostnaden ska enligt beslut i tingsrätten ”stanna på staten”, dvs betalas av skattebetalarna.