Inför stundande delstatsval i östra Tyskland växlar nu den amerikanske miljardären George Soros via sin organisation Open Society Foundation upp ansträngningarna för att att påverka tyskarna att inte rösta på invandringskritiska AfD. Det rapporterar Deutsche Welle.

Verkliga, påstådda och befarande utländska påverkanskampanjer på demokratiska val är ett fenomen som på senare år fått en framskjuten plats i den offentliga debatten. Det senaste exemplet på det förstnämnda står en ungerskfödde amerikanske affärsmannen och filantropen George Soros för.

I tre delstatsval i de östra delarna av Tyskland förutspås invandringskritiska Alternative für Deutschland (AfD) gå starkt framåt. Det är något som Soros vill förhindra och satsar därför nu genom sin organisation Open Society Foundation stora resurser på politisk propaganda för att påverka de tyska väljarna att lägga sina röster på andra mer invandringsliberala partier.

I ett pressmeddelande på fredagen skriver organisationen att man i ett första steg ska knyta kontakter med lokala samarbetspartners i östra Berlin i ett initiativ för att bekämpa det man kallar hatbrott. Ytterligare information om satsningen ska offentliggöras under de kommande månaderna

I Thüringen, Sachsen och Brandenburg hålls delstatsval i höst. Här har nationsvänliga strömningar starkt fäste bland medborgarna och det invandringskritiska uppstickarpartiet AfD kan enligt opinionsundersökningar komma att skörda stora framgångar. Partiet har snabbt skaffat sig representation i samtliga tyska delstater och gick också fram i EU-parlamentsvalet nyligen.

Detta har föranlett Soros och Open Society Foundation att dra igång påverkanskampanjer riktade till de tyska väljarna. Man inleder nu samarbete med och pumpar in stora resurser i fler än 50 organisationer verksamma i landet som arbetar för det man beskriver som ”ett öppet, liberalt och pluralistiskt Tyskland” med bland annat öppna gränser för global migration.

I Soros födelseland Ungern har regeringen med premiärminister Viktor Orban i spetsen satt ned foten mot valpåverkansoperationer från utlandet. Det har resulterat i att Open Society Foundation avvecklat sin verksamhet i landet och flyttat sitt huvudkontor till Berlin där man nu alltså intensifierar sitt kampanjarbete.