Efter aviseringen om strängare lagar stänger man kontoret i Budapest. Från svenskt håll oroas man över ”pluralismen” i det ungerska samhället.

Ungerns premiärminister Viktor Orban tycks ha lyckats på ännu ett område – att få bort George Soros stiftelser Open Society Foundations från landet.

Kontoret i Budapest flyttas till Berlin.

I ett pressmeddelande hänvisar man till ”ett alltmer repressivt politiskt och juridiskt klimat i landet”.

Man menar även att den ungerska regeringen har ”nedvärderat och gett en oriktig framställning av vårt arbete och undertryckt civilsamhället för politisk vinning, genom att använda strategier som saknar motstycke i EU:s historia”.

Senast på måndagen gjorde en ungersk minister klart att man avser skärpa ett lagförslag gällande så kallade icke-statliga organisationers verksamhet i Ungern efter Orbans storseger i valet i april.

Förslaget går ut på att dylika organisationer, som anklagas för – och till viss del har bevisats ligga bakom – människosmuggling över Medelhavet till Europa, ska kunna förbjudas i de fall de är inriktade på migrationsfrågor och bedöms utgöra ett hot mot Ungern.

Utländska donationer till organisationerna skulle också beläggas med en 25-procentig skatt.

Från svenskt håll uttrycks oro.

– Den ungerska demokratin och civilsamhället försvagas av att det inte finns aktörer som spelar en viktig roll för att upprätthålla någon form av pluralism i det ungerska samhället, säger statsvetaren Göran von Sydow till TT.