USA tillät inte att Ukraina slöt fred med Ryssland våren 2022. Det hävdar Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder.

Det är i en intervju med Berliner-Zeitung som den 79-årige tidigare S-toppen, Tysklands regeringschef mellan 1998 och 2005, utvecklar sin syn på kriget i Ukraina.

Den tidigare förbundskanslern säger att han förra våren försökte medla och förhandla fram en fredlig lösning. Ett initiativ han tog på egen hand, utan godkännande från den tyska regeringen.

”Allt beslutades i Washington”

I mars förra året, efter den ryska invasionen, flög Schröder till Moskva för att träffa Putin. Han hade även två samtal med Rustem Umjerov, en av den ukrainske presidenten Zelenskyjs närmaste män, som numera är Ukrainas försvarsminister.

Ukraina uppges då ha varit kompromissvilligt, och bland annat ha sagt sig berett att avstå medlemskap i militäralliansen Nato.

– Han sade också att Ukraina skulle återinföra ryska i Donbass. Men i slutändan hände inget. Mitt intryck: Inget kunde hända eftersom allt beslutades i Washington, säger Gerhard Schröder.

– Amerikanarna tänkte att ryssarna kunde hållas kort.

Zelenskyj förbjöd fortsatta förhandlingar

När Schröder träffade Putin hade de uppmärksammade ryska krigsbrotten i Butja ännu inte inträffat. Staden intogs av ryssarna den 11 mars, fyra dagar efter Moskvabesöket.

När massmordet på Butjas civila invånare blev känt avbröt Ukraina de fortsatta förhandlingarna med Ryssland. Officiellt med Butjamassakern som en av anledningarna.

LÄS ÄVEN: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

Dennis Kirjejev, en av de ukrainska delegaterna vid förhandlingarna med Ryssland, anklagades för förräderi och sköts ihjäl av ukrainska säkerhetsstyrkor i början av mars. Och president Zelenskyj har nu förbjudit fortsatta förhandlingar med fienden.

Schröder menar dock att regeringen i Kiev inte gör något utan att fråga Bidenregeringen om lov.

– De behövde först fråga amerikanarna om allt de diskuterade, säger han och menar att Ukraina ”tilläts inte” sluta fred.

Putins vän

Gerhard Schröder träffade ofta Vladimir Putin under sin tid som förbundskansler, och har därefter fortsatt träffa den ryske presidenten. Han beskrivs i både Tyskland och Ryssland som Putins vän.

Han var tidigare styrelseordförande för såväl ryska olje- och gasbolaget Rosneft som för Nord stream. Uppdrag han kritiserats för, i synnerhet då Gazprom nominerade honom till ett toppjobb för Nord stream kort efter att han avgått som förbundskansler.

Schröder och Putin. Foto: Kreml

Hans vänskap med Putin, trots kriget, tillsammans med utspel om att ryssarna är beredda att förhandla om fred, har gjort Schröder paria i tysk politik. I maj förra året drogs skattefinansieringen av hans stab in.

Enligt en 50-årig tysk tradition får tidigare förbundskanslerer behålla livvakter och en liten representationsstab även efter att de avslutat sitt ämbete. I och med Rysslands invasion av Ukraina drogs dock finansieringen av det fyra man starka kansliet in. Däremot har den tidigare förbundskanslern fått behålla sina livvakter.

Att Gerhard Schröder offentligt fördömt Rysslands ”aggressionskrig” mot Ukraina, avsagt sig sin styrelsepost i ryska Rosneft samt stämt tyska staten har inte förändrat beslutet att han, till skillnad från exempelvis Angela Merkel, fortsatt är utan en ”förbundskansler ur tjänst”-stab.

Det har inom de tyska socialdemokraterna även gjorts försök att utesluta Schröder ur partiet, men än så länge står han åtminstone kvar som medlem.

LÄS ÄVEN: Israels tidigare premiärminister: ”Väst stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina”