En 54-årig kvinna bosatt i Stockholm åtalas vid Norrtälje tingsrätt för att på klassiskt deckarmanér ha mördat sin partner med cyanid. Kvinnan, som är svensk medborgare men med tolkbehov på spanska, åtalas även för flera grova stölder mot mordoffret och en annan person.

Det var den 17 februari som en man påträffades död i sin sommarstuga i Norrtälje. Dödsfallet troddes initialt ha naturliga orsaker men efter att den nu åtalade kvinnan begärde ut försäkringspengar fattades misstankar om att det kunde röra sig om mord.

Vid en mer grundlig obduktion och rättsmedicinsk undersökning kunde det konstateras att mannen dött av cyanidförgiftning, varefter kvinnan anhölls i sin frånvaro, greps och häktades.

I samband med utredningen kunde konstateras att kvinnan medan mannen låg döende bestal honom på diverse värdeföremål, bland annat smycken, klocka och mobiltelefon. Hon har enligt åtalet även efter dödsfallet återvänt och tillgripit ett stort antal föremål, däribland en TV, en elcykel, träningsredskap och bildäck.

Vidare har kvinnan efter mannens död besökt den guldbutik i Stockholm som han drev och där tillgripit en rad dyrbara föremål. Slutligen har hon vid ytterligare ett tillfälle länsat mannens dödsbo på bland annat tavlor och möbler.

Åtalas även för andra stölder
Kvinnan åtalas även för en annan grövre stöld mot en annan man som hon tidigare haft en relation med. Bytet i det fallet var bland annat kandelabrar i silver värderade till mellan 200 och 250 tusen kronor som mannen hade i sin våning på Östermalm i Stockholm.

Kvinnan har tidigare dömts att utge ersättning till mannen för de tillgripna kandelabrarna, något hon inte gjort. I stället försökte hon förmå en bekant att sälja föremålen utomlands eftersom ”det kunde va känsligt” att sälja dem i Sverige.

Kvinnan har i den del av åtalet som avser mordet anlitat kändisadvokaten och tidigare s-politikern Tomas Bodström. I den del som avser stölderna mot den andre mannen har kvinnan också anlitat ett högprofilerat ombud, Björn Hurtig.

Kvinnan nekar till samtliga brott. Rättegången inleds den 9 maj och bedöms sträcka sig över sju eller åtta dagar.