➤ Från och med den 15 december och fram till den 15 mars kommer de skattefinansierade kyrkorna i Göteborg att användas som natthärbärgen för hemlösa. Ett villkor för att få komma in i värmen från kylan utanför är dock att du antingen vistas illegalt i Sverige eller är hitrest tiggare. För hemlösa svenskar är kyrkporten stängd.

Initiativet är ett samarbete mellan social resursnämnd och Göteborgs räddningsmission, och det är kyrkorna i Carl Johans, Oscar Fredriks och Annedals församling i centrala Göteborg som ska bli övernattningslokaler för vad Göteborgs-posten i ett reportage kallar ”EU-migranter och papperslösa”. Att utsatta svenskar inte är välkomna förklarar Ragnhild Ekelund, som är samordnare för insatser till EU-migranter på social resursförvaltning med att ”det är en humanitär åtgärd för målgrupper som inte nås av övriga trygghetssystem”.

Det är tredje året i följd som Göteborgs kyrkor på det här sättet selektivt öppnar sina portar som natthärbärgen. Det är i själva kyrkan som inkvarteringen sker i kyrkbänkarna som de hitresta tiggarna och illegala invandrarna ska slumra.

En halv miljon kronor av skattemedel har i år avsatts för verksamheten. Nytt för i år är att kyrkorna öppnas oavsett utetemperatur. Tidigare har man fått kritik för att bara ha hållit öppet under nätter då det varit 5 grader kallt eller mer utomhus.

Ingen vet hur många hitresta tiggare och illegala invandrare som uppehåller sig i Göteborgsområdet, men utifrån tidigare års verksamhet räknar man med att kyrkbänkarna nattetid kommer att fyllas av mellan 300 och 400 personer.

Uppdatering

Enligt en uppgift från Ponuts Håkansson på Kyrkans Tidning som varit i kontakt med Ragnhild Ekelund som samordnar verksamheten, så har man beslutat att i mån av plats även släppa in svenska hemlösa om dessa skulle söka sig till verksamheten. Samhällsnytt erfar dock från liknande initiativ på andra orter att utsatta svenskar i praktiken ofta helt trängs undan när verksamheterna öppnas för hitresta tiggare och illegala invandrare.