➤ Offerter från flera larmbolag har kommit in. En rond per dygn kostar ca 9 000 per månad och då inbrotten sker både nattetid och dagtid kommer flera per dag att behövas.

I Skarpäng, en kommundel i Täby i Stockholm, har boende tröttnat på inbrotten i området och diskuterar att gå ihop för att anlita ett vaktbolag för att rondera grannskapet. I Ensta, som också tillhör Täby, har man redan gjort allvar av diskussionerna.

– Vi har haft en diskussion länge. Det har blivit värre och värre på inbrottsfronten, det är var och varannan dag. I och med det här forumet ”Skarpängskoll” (på Facebook) har man fått en annan närhet till sina grannar, säger Veronica Högfeldt Mikelsen till StockholmDirekt.

Ambitionen är att få ihop ett hundratal hushåll, vilket är vad Högfeldt Mikelsen räknar med är nödvändigt och rimligt ekonomiskt.

– Jag upplever att det är många som är intresserade av den här lösningen. Man har förståelse för att polisens resurser är begränsade och de kommer inte kunna tillgodose den typ av säkerhet vi efterfrågar. Sen finns de det som tycker att det är överdrivet.

En annan som tröttnat på situationen är Johan Hasselmark, som själv hade inbrott för ett tag sen.

Ingen återkoppling sker efter anmälan, säger Hasselmark som också tvivlar på ifall han någonsin sett en polis i området.

LÄS MER: Grannskap betalar för egen väktare

Vidare säger han att de bor i Skarpäng av en anledning, att de inte vill ha saker stulna och att han anser att det inte ska förekomma i Sverige.

– Det finns tre infarter till Skarpäng, där kan man sätta vakter som håller koll, säger han och tillägger:

– Ur ett samhällsperspektiv är jag extremt emot ett grindsamhälle. Men när man väl blir utsatt själv känner jag att jag gärna betalar för att slippa bli utsatt.

Han får kritik av Mia Nikula.

– Nej, ska vi ha gated communities som i USA sen? Jag tycker att det är hemskt, dit vill man inte. Jag tycker att det skulle vara en ganska hemsk utveckling, säger Mia Nikula, som även hon bor i Skarpäng.

– Jag tycker att man ska utveckla grannsamverkan i stället. Att folk ska börja prata med varandra, samarbeta, det är det det handlar om.