Under sommaren 2019 sände SVT ett musikinslag i deras morgonprogram för sommarlovslediga skolbarn. I låten som framfördes av en 16-årig hiphopartist romantiseras en kriminell livsstil. Efter 160 anmälningar frias ändå inslaget i Granskningsnämnden – där en kokainist med vänsterkopplingar är med och bedömer fallen.

I barnprogrammet Sommarlov gästade artisten Suzi P som sjöng låten ”Shunon”. I låten framförs flera budskap som romantiserar ett kriminellt liv. Bland annat sjunger Suzi P att ”shunon”, som betyder killen, struntar i om han får sitta i fängelse efter att ha begått brott.

”Han är ingen wannabe, när aina frågar alibi. Plockas in för varje skit, än idag så går
han fri. Han lever livets anarki, kör stadig bil och är skattefri. Denna mannen han payar
cash, för han har ett fett stash. En äkta hermano. Denna shuno han är fin, han är fin,
han är min, yeah. Men han lever dubbelliv och han skiter i om han får sitta inne”, sjunger hon.

En rad om kokainbruk hade tagits bort ur låttexten för det specifika framträdandet – men den enda versionen som varit tillgänglig för den unga publiken att lyssna på i efterhand är den ocensurerade versionen. I den versionen sjunger Suzi P att ”han sniffar kokain”.

SVT tog inte avstånd

Barnprogramledaren sade endast att låten handlade om en kille – och tog inte avstånd från budskapet som framfördes.

I Granskningsnämndens beslut står det  att ”Inslaget frias. Det strider inte mot kravet på opartiskhet eller bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”.

Kokainist med AFA-kopplingar dömer i Granskningsnämnden

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat är en av Granskningsnämndens handläggare – Johannes Wik – enligt uppgift en aktiv fotbollshuligan som ingår i Hammarbys ”firma” KGB där han umgås med vänsterextremister från AFA. Dessutom uppges han driva ett Instagram-konto med över 110 000 följare – som handlar om nakna kvinnor och kokain.

Den 10 oktober 2014, när han redan hunnit arbeta för Granskningsnämnden under en lång tid, dömdes Wik till 110 dagsböter för ett narkotikabrott. Enligt åtalet hade han brukat kokain.

Johannes Wik följer flera vänsterextrema organisationer på Facebook – däribland våldsbejakande ”Revolutionära Fronten”.

LÄS ÄVEN: Kokainist med AFA-kopplingar – här är Johannes Wik som bedömer era klagomål i Granskningsnämnden