En 17-årig återfallsbrottsling från Eritrea har dömts för den våldsamma gängmisshandeln mot en busschaufför i Uppsala. I sociala medier stoltserade gärningsmannen med att han synts i Efterlyst men fortfarande var på fri fot. När tingsrätten dömer honom tar man hänsyn till låg ålder och mildrar påföljden.

Händelsen inträffade på stadsbuss 4 strax innan klockan 20 den 29 oktober förra året. Detta i samband med att busschauffören gick bak i bussen för att avvisa ett gäng gratisåkare som undvikit att betala genom att kliva på genom fel dörrar.

LÄS ÄVEN: Gäng sätter skräck i resenärer och personal på tåg i Västsverige

I polisförhör vittnar busschauffören hur han försökte förklara att han inte kommer att köra vidare om de inte kliver av. Tillsägelsen var något som gänget inte kunde acceptera och de gick till attack mot chauffören. Han blev då kallad ”horunge” och sparkad ett tiotal gånger över kroppen och huvudet.

Framgångsrikt när polisen gick ut med bild

Efter att TV3:s program Efterlyst visade videoklippet från bussens övervakningskamera inkom tips som ledde till att flera personer i gänget kunde identifieras. Den person som syns sparka busschauffören i huvudet identifierades som 17-årige Liyon Tesfagaber.

Han invandrade till Sverige år 2012 och innehar numera medborgarskap i både Eritrea och Sverige. Liyon förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för misshandel, olaga hot, narkotikabrott, stöld och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Gratisåkaren hävdar ”nödvärn”

Liyon har förnekat brott och vägrat uppge namn på resterande personer i gänget som han påstår sig inte alls känna. Han säger till polisen att det var busschauffören som startade slagsmålet genom att vara aggressiv och ta tag i honom.

Han ska då ha känt sig arg och därför agerat i nördvärn eftersom ”han inte ville dö”. Vidare uppger Liyon att busschauffören inte får kontrollera huruvida han har en biljett eller ens avvisa honom.


Liyon Tesfagaber Foto: Polisen

”Var med på Efterlyst – man letar efter mig fortfarande”

Bland bevisningen har polisen påträffat meddelanden som Liyon har skrivit. Han skryter med att han var med i TV3:s program Efterlyst, ”hahahaha jag var med på efterlyst”. Vidare skriver han att ”man letar efter mig fortfarande”.


Skärmdump från Liyons Snapchat-konto. Foto: Polisen

Låg ålder mildrar påföljd

Den nionde juli meddelade Uppsala tingsrätt att Liyon döms för grovt våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Rättens bedömning är att påföljden motsvarar fängelse i sex månader men eftersom Liyon var 16 år gammal vid brottstillfället ska det istället omvandlas till ungdomsvård.

Vidare ska han betala skadestånd till busschauffören med 12 900 kronor.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Uppsala TR B 296-20 Dom 2020-07-09

LÄS ÄVEN: Yash fick inte gå av bussen under färd – spottade på chauffören och krossade hans näsa

authorimage