Efter att det uppmärksammades att ”Klimat-Greta” Thunberg ska närvara på ett möte i USA började folk raljera om att hon nu måste flyga dit, trots att hon motsätter sig flygande. Någon kom dock på idén att hon ska åka båt för att inte framstå som en hycklare. Nu visar det sig att båtresan kommer att släppa ut mer än vad en tur och retur-resa med flyg skulle göra.

Den 16-åriga klimataktivistens resa i båt över Atlanten ska symbolisera hennes kamp mot den ”globala uppvärmningen”. Men, tyska tidningen Focus har uppmärksammat en faktura som ger Gretas kritiker vatten på sin kvarn. Hennes båtresa är nämligen inte så klimatvänlig som hon vill framställa den.

Efter seglatsen till New York kommer båten köras tillbaka till Europa av fem seglare. Dessa måste först flyga till USA. Gretas kapten måste också åka tillbaka från USA med flyg.

Det innebär att Greats seglats orsakar sex flygningar över Atlanten. Det skulle med andra ord blivit färre flygningar om Greta och hennes far hade flugit själva.

Fakturan är också känd för seglarna, sa Andreas Kling, talesperson för den tyska skepparen Boris Herrmann. Det handlade inte om att rädda klimatet med seglatsen i sig, utan om ett publicitetsjippo för att skapa uppmärksamhet.

– Vi måste bara tänka på om vi bara ska flyga mindre, säger han.

Hur Greta ska ta sig hem från Amerika är i dagsläget oklart.