Statstelevisionen fortsätter att på nyhetsplats opinionsbilda för de ‘ensamkommande’ migranter som omfattas av den hårt kritiserade så kallade gymnasielagen. Ett antal unga migranter utan asylskäl uttrycker i ett stort uppslaget filmreportage sin besvikelse över att de efter att ha bjudits på en gymnasieutbildning kan komma att behöva resa tillbaka hem om de inte hittar ett jobb i Sverige.
Under våren har den skattefinansierade public service-aktören SVT:s lokalredaktioner avlöst varandra med påverkanskampanjer för migranter med avslag. Samhällsnytt har följt rapporteringen vars artiklar på kort tid hunnit bli minst sex till antalet.
LÄS ÄVEN: SVT kampanjar för asylsökare med tre avslag: ”Helt omöjligt att skaffa fast jobb”
SVT engagerar sig nu i att migranternas framtidschanser i Sverige har försämrats till följd av den ekonomiska krisen i spåren av coronaepidemin. Det är den här gången är det redaktionen i Gävleborg som uppmärksammar de ‘ensamkommandes’ besvikelse över kravet på att kunna försörja sig på eget arbete efter att de gått ut gymnasiet om de vill stanna i Sverige.
De unga migranterna som medverkar i inslaget uppger att de är missnöjda med gymnasielagen som räddade kvar dem i landet i några år men vars regler om ordnat arbete nu innebär att man kanske måste återvända hem. Benjamin Noori vädjar i statstelevisionen om förståelse för att han och hans landsmän “också är människor” som “vill leva”.
“Inte ens svenskar kan klara dem”
Aref Mohseni som invandrade till Sverige år 2015 och för närvarande är bosatt i Hudiksvall riktar skarp kritik mot gymnasielagen. Han menar att “inte ens svenskar klarar av deras krav” att ordna ett jobb inom sex månader efter avslutad gymnasieutbildning.
Den rådande coronaepidemin drabbar många i samhället som går en osäker framtid till mötes. SVT:s fokuserar på de utländska medborgare utan asylskäl som nu inte lika enkelt kan hitta egen försörjning.
Aref är en av dem som för statstelevisionens reporter beklagar sig över att han inte fått anställning någonstans – trots att han sökt arbete inom hotell och restaurang i olika städer.
– De kunde inte anställa mig för de har så få gäster på grund av coronaviruset, säger Aref.
“Alla beställer studentmössa, men inte jag”
Aref berättar vidare att han tänker vägra fira sin gymnasieutbildning eftersom han nu har kravet på sig att försörja sig för att få stanna i Sverige. Därför kommer han inte att beställa någon studentmössa.
– Jag kan inte vara glad, jag vill inte fira, säger Aref.
Trivs inte in Afghanistan
Nasrollah Taheri är en annan av de migranter som medverkar i SVT:s inslag. Han berättar att han inte vill resa tillbaka till hemlandet. Detta eftersom han inte trivs så bra i hemlandet Afghanistan.
– Man trivs inte bra i Afghanistan. Det är tufft där, säger Nasrollah till SVT.
LÄS ÄVEN: SVT pressade Migrationsverket att hjälpa ensamkommande afghan med tre avslag
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.