Ryssland måste omedelbart avbryta sitt krigande i Ukraina. Det meddelade Internationella domstolen (ICJ) i Haag igår.

Med tretton röster mot två beslutade domstolen att Ryssland både måste avbryta sina militära aktiviteter i Ukraina, och säkerställa att de Rysslandsunderstödda separatisterna även de slutar kriga.

Den amerikanska ordföranden Joan Donoghue samt tolv domare från Slovakien, Frankrike, Marocko, Somalia, Uganda, Indien, Storbritannien, Libanon, Japan, Tyskland, Australien och Nicaragua röstade för domen.

Den ryske domaren, tillika vice ordföranden för domstolen, Kirill Gevorgian röstade emot, liksom Kinas domare Xue Hanqin.

Däremot var alla femton domare överens om att båda parter har ett ansvar att ”avstå från alla åtgärder som riskerar att förvärra eller förlänga tvisten inför domstolen eller göra den svårare att lösa”.

LÄS MER: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

Anklagelser om folkmord

ICJ har tagit sig an att juridiskt utreda kriget på begäran från Ukraina. Bakgrunden är ryska anklagelser om att den ukrainska sidan gjort sig skyldig till folkmord i Donbass, och att Ryssland därmed haft en legitim anledning att invadera landet och hejda folkmordet.

Ukraina begär bland annat att ICJ slår fast att ”i motsats till vad Ryssland hävdar, så har inga folkmordsgärningar enligt definitionen i artikel III i folkmordskonventionen begåtts i oblasterna Luhansk och Donetsk i Ukraina”.

Onsdagens dom var ett preliminärt beslut, syftandes till att få ett slut på krigandet i avvaktan på en utredning av anklagelser om krigsbrott som framförts mot såväl Ryssland som Ukraina.

När domen avkunnades lade ordföranden Joan Donoghue i huvudsak skulden på Ryssland för ”otaliga civila dödsfall och skadade” samt ”betydande materiella skador, inklusive förstörelse av byggnader och infrastruktur”.

LÄS MER: Putin till västvärldens folk: ”Alltihop är en lögn”