Under natten mot torsdagen slutade tusentals alkolås i Sverige, Norge och Finland att fungera vilket ledde till att taxibilar, bussar och lastbilar nu står still.

Alkolåsen kommer från företaget Dignita. ”Orsaken till problemet var en datummanipulation som vi har blivit utsatta för”, skriver företaget på hemsidan.

– Vad vi vet nu så är det någon form av cyberattack, eller i alla fall så är det en datummanipulation, som har skett i våra alkolås, säger Dignitas vid Anders Eriksson till SR Ekot.

300 stillastående taxibilar

Ett av de drabbade företagen är Taxi Göteborg som har uppemot 300 bilar stående. Utöver resebeställningar har även färdtjänst och skolskjutsar fått ställas in eller försenas.

Strax efter lunch på torsdagen hade man dock fått besked om hur problemet kan avhjälpas – varje enhet måste omprogrammeras, vilket man då höll på att lösa med företagets servicepartner och räknade med att taxibilarna skulle kunna börja köra igen framåt eftermiddagen. I Skellefteå kommun löste man problemet tillfälligt genom att låta personalen använda sina privata bilar mot ersättning.

Även personer som dömts för rattfylleri och fått alkolås installerade är drabbade.