Ett videoklipp som visar hur en tillsynes tillfångatagen ukrainsk soldat brutalt skjuts ihjäl rör upp starka känslor i sociala medier. Nu uppger ett ukrainskt förband att mannen i videon sannolikt är 40-årige Timofij Mykolajovich Shadura. Men det finns frågetecken kring både mannens identitet, och var videon kommer ifrån.

”Vi letar efter min bror Shadura, Tymofij Mykolajovich född 1982-07-01. Han är rapporterad saknad sedan 2023-02-03 i Donetskregionen (Zaliznjanske). Kanske någon vet något, hjälp oss hitta honom, vi är tacksamma för all information…”

Den 5 februari sprids en vädjan från Tymofijs syster Olya på Facebook. Hon vill ha hjälp med att hitta sin bror. Brodern, en soldat i Ukrainas 30:e mekaniserade brigad, har några dagar tidigare försvunnit under strider norr om Bakhmut.

Avrättningsvideo

Mer än en månad senare, under måndagen denna vecka, sprids en video i sociala medier som visar vad som förmodas vara ryska soldater när de skjuter ihjäl vad som ser ut att vara en ukrainsk krigsfånge.

I videon hörs den man som skjuts ihjäl ropa det ukrainska krigsropet ”Slava Ukraini”, Ära åt Ukraina, sekunderna innan han dödas.

LÄS ÄVEN: Ryska tortyrkammare i återerövrad ukrainsk stad

– Dö, horunge! hörs en röst ropa på ryska i samband med att skotten avlossas.

Videon får snabbt stor uppmärksamhet och spridning, och eldar på avskyn mot Ryssland, den ryska krigsmakten och hur kriget i Ukraina bedrivs.

Sannolikt Timofij

Den okände ukrainske soldaten får snabbt hjälte- och martyrstatus i sociala medier, och det spekuleras om vem han är.

Under tisdagen hävdar 30:e mekaniserade brigaden att den dödade soldaten med största sannolikhet är 40-årige Timofij Mykolajovich Shadura.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina

”Just nu är soldatens kropp på det tillfälligt ockuperade territoriet. Slutgiltig bekräftelse av identiteten kommer slås fast efter att kroppen återlämnats och nödvändiga undersökningar genomförts”, skriver brigaden på Facebook och fortsätter:

”Ledningen för 30:e mekaniserade brigaden och hjältens vapenbröder uttrycker sina djupaste kondoleanser till hans familj och närstående. Hämnd kommer.”

Systern: Kan vara min bror

Tymofijs syster Olya säger till brittiska BBC att det sannolikt är hennes bror i den otäcka videon.

– Min bror skulle absolut kunna stå upp mot ryssarna sådär, säger hon.

LÄS MER: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

– Han har aldrig i sitt liv undanhållit sanningen och skulle i synnerhet inte göra det inför fienden.

Från ukrainskt håll har mordet fördömts på högsta nivå som ett i raden av ett oräkneligt antal ryska krigsbrott. Ukraina och dess västallierade har anklagat Ryssland för att systematiskt begå övergrepp under kriget i Ukraina, något Ryssland förnekar.

Oklar identitet

Men huruvida det verkligen Timofij Shadura som syns i den otäcka videon är omtvistat. Videon är av dålig kvalitet, och de bilder som sprids från den har bearbetats digitalt för att framstå tydligare.

Kyiv independent konstaterar exempelvis att videons ursprung, liksom var och när den spelats in, är okänt. Den ukrainske journalisten Jurij Butusov presenterar en annan tänkbar identitet på den ihjälskjutne; 42-årige Macievskij Alexander Igorevitj.

Igorevitj anslöt sig vid den ryska invasionen till 163:e försvarsbrigaden för att försvara hemstaden Nizjyn i norra Ukraina. I november beordrades han tillsammans med sin brigad till Bakhmut, för att sättas in i de hårda striderna där.

Under en kaotisk situation i slutet av december tappades kontakten med den 42-årige soldaten och hans stridsgrupp, vars position erövrades av ryssarna. Igorevitjs döda kropp återbördades och han begravdes 14 februari. Butusov menar att de skador kroppen hade, samt andra kännetecken, tyder på att det är han som dödas i videon.

LÄS ÄVEN: EU-beslut: Ryssland en terrorstat