Alexander Edbom, anställd på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, hängdes ut med namn och bild av Expressen som att han ”hyllar Putin”. Anledningen är att han för två år sedan kritiserade polisens strategi under korankravallerna genom att likna den med kriget i Ukraina. Nu tänker Edbom stämma Expressen.
– Ja, jag vill att det här ska få konsekvenser. De ska inte bara kunna ljuga överallt, säger han till Samnytt.

Påskhelgen 2022. Flera svenska städer skakas av kravaller när tusentals militanta muslimer ger sig ut på gatorna och går till våldsamt angrepp mot inte minst polisen. En möjlig tändande gnista är att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan planerat bränna koranen.

Det är samtidigt ramadan – den muslimska fastemånaden – som i den muslimska världen ofta kännetecknas av dylika våldsamheter. De senaste åren har detta även kommit till Sverige, med återkommande kravaller, bilbränder och andra våldsamheter.

Polisen backar undan

Hårt ansatta av upploppsmakarna väljer polisen att i flera städer backa undan för att ”deeskalera”. Något som Samnytt skriver om i samband med det.

– Vi har backat undan nu. Vi finns i närheten, men det är ingen direkt konfrontation nu, berättar polistaleskvinnan Åsa Willund för Samnytt i samband med oroligheter i Linköping under skärtorsdagen 2022.

– Det är flera polisbilar som har skadats, konstaterar hon.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”

Under påskdagen skriver Alexander Edbom, då aktiv i partiet Medborgerlig samling, ett sarkastiskt inlägg på X, som då ännu heter Twitter.

”Så stökigt i Ukraina just nu, varför backar inte deras arméer för att deeskalera lite?” undrar han med en tydlig referens till polisens agerande i Sverige.

Faksimil

Nu, två år senare, används det inlägget av Expressen i ett flertal artiklar som påstått bevis för att Alexander Edbom ”hyllar Putin”.

”Blir en sanning till slut”

Det är inte bara Expressen som drevar mot Alexander Edbom. Även bland annat Dagens nyheter har under dagen skrivit om SD-medarbetaren, fast utan att namnpublicera honom. DN påstår att Edbom kan ”kopplas” till rysk underrättelsetjänst, eftersom en person han har som ”vän” i sociala medier anklagas för en sådan koppling.

– Det tar ju aldrig slut. Det är så det känns, säger Alexander Edbom till Samnytt.

– Först med en massa felaktig information från TV4, och nu kommer en till. Jag hoppas att det tar slut nu. Så de slutar hålla på.

Känns det jobbigt för dig personligen?

– Jaja. De sprider osanningar tills det blir sant till slut. Det sprids till och med av public service. Av alla etablerade medier. Det sprids vidare av högt uppsatta politiker också.

– Det blir en sanning till slut för en stor andel av människorna.

Arton inlägg

Sammanlagt har Expressen hittat arton inlägg som de anser bevisar att Alexander Edbom ”hyllar Putin”, varav inlägget från april 2022 är det nyaste. De flesta av inläggen är mer än tio år gamla.

– Jag var icke-politisk då och jobbade med något helt annat. Jag var inte intresserad av politik då egentligen, berättar Alexander Edbom för Samnytt.

Han berättar att han då arbetade som säljare, och att det politiska engagemanget kom flera år senare. Först i Medborgerlig samling, därefter som tjänsteman hos Sverigedemokraterna.

Han tycker samtidigt det är lustigt att så kallat etablerade medier ondgör sig över att människor väljer att vara anonyma i sociala medier.

– Varför har folk anonyma konton? För att de håller på och ljuger och hänger ut folk! säger han.

– De ljuger ihop en story som saknar stöd, och hänger ut en icke-offentlig person på lösa grunder.

Tänker stämma Expressen

Alexander Edbom är tills vidare tjänstledig från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Och han säger att han tänker driva en rättsprocess mot Expressen gällande grovt förtal, med anledning av tidningens falska påståenden om honom.

Att människor som tidigare förtalats av den vänsterliberala kvällstidningsgiganten misslyckats med sådana processer avskräcker inte.

– Det är värt att pröva i alla fall, säger han.

– Det är de som plötsligt går ut med att jag skulle vara en offentlig person, och så har de med felaktigheter som det där om koranbränningar som de kopplar till Putin.

Så du tänker ändå försöka driva en rättsprocess?

– Ja, jag vill att det här ska få konsekvenser. De ska inte bara kunna ljuga överallt, säger Alexander Edbom.

Samnytt har sökt Expressens reporter David Baas. Han har ännu inte svarat.

Efter att denna artikel publicerats berättar Alexander Edbom för Samnytt att han sagt upp sig från Sverigedemokraterna.

Frågorna till David Baas

Jag tänkte skriva en artikel om Alexander Edbom, som jag precis intervjuat, apropå din uthängning av honom. Jag noterar att du ryckt flera av hans inlägg på Twitter/X ur sina sammanhang.

Bland annat hans inlägg om att Ukrainas arméer borde backa för att ”deeskalera lite”, en sarkastisk referens till polisens strategi under korankravallerna.

Jag vill åtminstone ge dig möjlighet att svara på varför du gjorde så.

Är det inte viktigt med en korrekt, rättvisande och sanningsenlig rapportering?

Kan du förstå dem som tycker att Expressen sprider desinformation och falska påståenden?

Vad var bakgrunden till att namn- och bildpublicera en anställd tjänsteman? Han är ju inte politiker.

Tacksam för svar!