I Bollebygd blev julgåvan till de offentliganställda från kommunale arbetsgivaren mer en örfil än en klapp. Belöningen efter ett år av slit med underbemanning i pandemikris blev 150 kronor. ”Ett hån” kommenterar en i hemtjänstpersonalen.

Förra året fick de anställda i varje fall ett presentkort på 600 kronor i julklappskuvertet. I år minskade beloppet med tre fjärdedelar.

41-åriga Gina Björkroth är en av de som slitit hårt i hemtjänstens under pandemiåret 2021. Hon är inte nådig i sitt omdöme om det antiklimax det var för henne och kollegorna att öppna årets julklapp från politikerna.

– Alla blev chockade när vi öppnade kuvertet. 150 kr, det är ett hån.

Skyller på regler om offentlig upphandling

Enligt Gina skulle de politiker som beslutat om den magra gåvan till personalen inte klara en månad på hennes arbetsplats. På kommunen försöker man nu slå ifrån sig kritiken om snålhet och bristande uppskattning av de anställda och och hävdar sig bakbundna av reglerna om offentlig upphandling.

Kommunalrådet Michael Plogell (FR) håller fram kommunens icke namngivna jurist som syndabock som uppges ha varnat om eventuell överträdelse av lagen om offentlig upphandling när man förra året gav de anställda presentkort på 600 kronor i julgåva.

Att det skulle vara en mindre överträdelse bara för att beloppet görs lägre är dock inte självklart. Plogell hoppas dock på en ”bättre förklaringsbörda” om myndigheterna skulle höra av sig. Oron är också hypotetisk – ingen hade något att invända mot förra årets julgåva.

Tillåtet med skattefria gåvor upp till 2 500 kronor 2021

Resonemanget motsägs också av att reglerna för julgåvor från arbetsgivare till anställda är särskilt generösa 2021. På Skatteverkets webbplats står att arbetsgivare vid sidan av den sedvanliga skattefria gåvan till anställda på 500 kronor i år kan ge en julklapp till varje anställd värd hela 2 000 kronor, det vill säga 2 500 kronor totalt.

Det enda villkoret är att gåvan, om den exempelvis utgörs av ett presentkort, inte ska kunna bytas mot pengar. I det fallet betraktas det som lön eller annan skattepliktig ersättning.

Inte värda mer i år enligt kommunalrådet

Plogell antyder samtidigt indirekt att han inte tycker att hemtjänstpersonalen är värd mer än 150 kronor i år. Detta eftersom 2021, så som kommunalrådet bedömer det, inte varit lika ansträngande för de omsorgsanställda som 2020.

De spekulationerna är inte något som Gina Björkroth ger mycket för.

– Vi i vården lever fortfarande kvar i pandemin. Det är det som är så fascinerande: De uttalar sig om saker de inte har en aning om. Det är vi som arbetar i vården, inte de. De vet inte verkligheten.

”Bortglömd yrkesgrupp”

Gina ser den snåla julgåvan som ytterligare ett i raden av bevis för att den yrkesgrupp hon tillhör, som arbetar med människor, är en ”bortglömd grupp”. Därför menar hon att det är viktigt att markera mot en sådan sak som detta.

Kommunalrådet Plogell ogillar uppmärksamhet som den 75-procentiga minskningen av julgåvan till de vård- och omsorgsanställda. Men att yrkesgrupper som haft en extra tung arbetsbörda under pandemin skulle få mer i julkuvertet än andra vänder han sig emot.

– Den kanske inte drabbar kommunstyrelsen så hårt. Men vi måste ha det på en enhällig nivå, vi kan inte gynna en grupp och missgynna en annan.