Genom en grundlig efterforskning kan Samhällsnytt nu avslöja att ”Gucci” som mordhotar journalisten Simon Kristoffersson och tidningen Samhällsnytt är en brottsdömd irakisk migrant som nyligen erhållit permanent uppehållstillstånd efter att tidigare ha utvisats från Sverige. Vi ringde upp honom för att få veta varför han mordhotar vår reporter.

Det var den föregående helgen som Samhällsnytt publicerade ett videoklipp som visar hur en pojke förnedras av ett gäng som tvingar honom att kyssa deras skor.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Pojke omringas och tvingas kyssa gängets skor

Videoklippet publicerades av den gängrelaterade profilen ”Clown Joker Gucci” på YouTube och har sedan uppmärksamheten raderats. I videoklippet stoltserar misstänkt gärningsman med att han syntes längst till höger i bild iförd designerskor av märket Balenciaga. Vidare får tittarna veta att gänget i slutet av videon skjuter pojken.

https://vimeo.com/373550803

Efter publiceringen har mannen som kallar sig ”Gucci” och har kopplingar till organiserad brottslighet reagerat besvärande på uppmärksamheten och riktat flera mordhot mot tidningen och vår journalist Simon Kristoffersson.

LÄS ÄVEN: Samhällsnytts journalist utsatt för mordhot från kriminella: ”Jag ska avrätta dig iskallt”


Samhällsnytt spårar Gucci

Samhällsnytt har genom grundlig efterforskning kunnat identifiera ”Gucci” som den 21-årige irakiske medborgaren Imad från kurdiska Kirkuk, numera folkbokförd i småländska Nässjö. Enligt uppgifter från Migrationsverket erhöll han permanent uppehållstillstånd i Sverige 2014-07-22.

Vi har flera uppgifter som knyter Imad till kontot. En granskning av det bild- och videomaterial som Imad har publicerat visar bland annat att han oftast klär sig i en särskild keps från Versace och de tidigare nämnda skorna från Balenciaga som binder honom till videomaterialet vi har sparat ned.

 Samhällsnytt konfronterar Imad

Efter att vi spårat den irakiske mannen kontaktade vi honom för att ställa frågor om hans hot mot Samhällsnytt. I samtalet erkänner Imad att det är han som styr kontot, men väljer samtidigt att skylla ifrån sig på sina vänner.

– Jag har inte… jag har inte, jag har inte… jag har inte lagt, jag har inte undrat, lagt ut eller hotat dig, försvarar sig Imad.

Bland annat medger mannen att det är hans skor som syns i videoklippet samt bekräftar att pojken från ett tidigare videoklipp sköts med ett vapen. Dock hävdar han att vapnet var ett luftvapen vilket innebar att pojken inte dog.

– Det är en kille som har lånat mina skor, okej, han har lånat mina skor, han står där, han står där han filmar en kille som är skyldig honom pengar, han filmar honom… ehh… när de tvingar honom att pussa hans fötter och sådant. Sen de skjuter honom med två hagelgevär, alltså inte riktig, alltså sådan där luftpistol förstår du. Sedan de lämnar honom där i skogen. Jag har aldrig dödat någon, jag har aldrig skjutit någon, berättar Imad.

Imad försäkrar att ingenting kommer att hända och att han vidare ska straffa personen som påstås ha skickat mängderna med mordhot.

– Hoppas att du inte anmäler Simon, för det är verkligen inte jag, säger Imad.

Nedan följer ett ljudklipp från telefonsamtalet:

https://vimeo.com/374740254/efbb315f3a

Imad är överraskad över att Samhällsnytt har spårat honom

Kort efter samtalet gick Imad ut i sociala medier för att berätta att han hade talat med Kristoffersson från Samhällsnytt. Han var märkbart förvånad över hur vi lyckats spåra hans privata telefonnummer.


Imad: ”Inte lika tuff med Glock i ditt face”

Efter telefonsamtalet med Imad publicerade han även en gangsterbild med texten, ”inte lika tuff med en Glock (reds. anm. österrikisk vapentillverkare) i ditt face”.

Men det visar sig även att Imad är besvärad över uppmärksamheten som han har skapat sig i Samhällsnytt. I ett inlägg skriver mannen att vi har ”fuckat allt” för honom och därför ska han utföra en våldtäkt.

Imad: ”Jag lurade Samhällsnytt med ursäkt”

På fredagsförmiddagen gick Imad ut i en direktsändning för att prata med sina ”fans” i vilket han kallade Samhällsnytt för ”horungar”.

Vidare berättade Imad att han i samtalet med Samhällsnytt skyllde ifrån sig mordhoten på sina bröder ”alasas, fattar ni”, vilket är ett uttryck från Irak för att tydliggöra att något är påhittat eller en lögn.

https://vimeo.com/374915055

Irakisk migrant som utvisats och återvänt

Samhällsnytt har tagit del av handlingar i Imads asylärende där det framgår att han anlände till Sverige med falska identitetshandlingar tillsammans med sin mor och syster i augusti 2007. De fick avslag på sin ansökan och utvisades i maj 2010 tillbaka till hemlandet Irak.

Migrationsverket slog i sitt beslut efter en undersökning fast att familjen använde falska identitetshandlingar för sin asylansökan:

Imads asylskäl var just mordhot

Redan i januari år 2011 ansökte syskonen återigen om asyl i Sverige. De hade nu anfört att de mottog ett hotbrev från en islamistisk grupp men varför, vad som stod i brevet och hur de fick det kunde familjen inte redogöra.

”Anpassat sig väl till svenska förhållanden”

Enligt handlingarna som legat till grund i Migrationsdomstolen ska Aland Imad ha ”anpassat sig väl till svenska förhållanden”.

”Lärt sig koranen utantill”

I handlingarna återfinns information om att Aland Imad ”har lärt sig Koranen utantill”.

Tjallade till polisen mot man som fick fängelse

Imad förekommer i belastningsregistret under 17 avsnitt, bland annat dömd i Uppsala tingsrätt 2016-10-04 för misshandel vilket resulterade i ungdomsvård.

Ytterligare en detalj värd att poängtera i sammanhanget rörande brottsromantikerns CV är att han inte verkar särskilt intresserad av att följa de så kallade koderna på gatan när det väl kommer till kontakter med rättsväsendet.

Det framgår av en dom (B 232-19) i Skaraborgs tingsrätt 2019-05-17 att Imad medverkade som vittne och samarbetade med polisen rörande en individ som sedan dömdes till fängelse i sex år.

Imad var noga med att detaljerat återberätta för polisen vad gärningsmannen hade sagt vilket tingsrätten betraktade som trovärdiga uppgifter.

Imad ger ungdomar tips om avrättningar

I en direktsändning visar Imad att han har ordnat ett påstått falskt pass och ska lämna landet. Men innan han reser erbjuder han sig att ”skära halsen” av någon mot betalning ”för det är ju ändå ett liv man släcker”.

Sedan föreslår Imad att läraren ”Andreas” på Parkskolan i Östersund ska pressas på pengar och mördas.

https://vimeo.com/374915337

Svenska kvinnor betraktas som horor

I en tidigare livesändning slog migranten tydligt fast vad han anser om svenska kvinnor. Han hörs säga ”din mamma är svensk så klart hon är hora”. Men trots hatet mot svenskar säger han att han inte är rasist.

https://vimeo.com/374645816/ad08c05498

Förnedrar poliser i videoklipp

I ett tidigare videoklipp har Imad roat sig med att filma poliser som utför sitt arbete mot honom. I nedan videoklipp hörs han bland annat skrika ”knulla din mamma” åt en polis.

https://vimeo.com/374646027/04f30a0335

https://vimeo.com/374646204/64e61887f0

Marknadsför narkotika i sociala medier

På den sociala medieplattformen Snapchat sysselsätter sig den irakiska migranten med att marknadsföra droger i Nässjö där han är folkbokförd.

Nedan följer ett axplock av hans bilder som visar att det handlar om ”sjukaste rökat”, ”marockan röka bästa” och ”svenska tramadol”.


 

DÄRFÖR VÄLJER VI ATT PUBLICERA NAMNET PÅ ALAND ALAN IMAD

Gucci har skaffat sig ett stort följe på sociala medier och lever en kriminell livsstil. Samhällsnyttsredaktionen bedömer att det finns ett stort allmänintresse i att veta vem den kriminelle mannen är och vilken bakgrund han har. Detta vore omöjligt att berätta utan att nämna honom. Den omständighet att mannen ger sig på den svenska demokratin och hotar vår journalist Simon Kristoffersson till livet för att påverka en publicering som berörde honom ger ytterligare en dimension till denna historia.

Till polis- och åklagarmyndigheten: den här artikeln och andra artiklar i ämnet bör betraktas som en polisanmälan. Olaga hot ligger under allmänt åtal – därför behövs ingen formell polisanmälan för att rättsvårdande myndigheter skulle inleda en förundersökning. Vi efterlyser nödvändiga åtgärder från berörda instanser för att skydda vår personal och utreda de brott som begåtts mot dem. Vi kommer att bevaka utvecklingen noga samt informera våra läsare om de steg som vidtas.