En kommun i Västsverige som styrs av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna har en ”hemlig lista” med politiker och tjänstemän som får förtur i vaccinkön. Kommunen vill inte uppge namnen på listan men Samnytt kan berätta vilka politiker som erbjuds gräddfilen i smyg.

Den senaste tiden har Samnytt uppmärksammat hur kommuner runt om i landet avslöjas prioritera chefer före riskgrupper. En sådan kommun är Malmö där nio av tio sprutor i funktionsstödsförvaltningen gått till chefer och personal före åldringar.

LÄS ÄVEN: Malmö vaccinerar chefer före åldringar: Nio av tio sprutor går till personal

På tisdagen uppmärksammade lokaltidningen Bohusläningen att Uddevalla kommun har en lista över personer som är värdefulla och därför ska prioriteras med överblivet vaccin om det rings in med kort varsel.

Istället för grupper som riskerar att dö av Covid-19 på grund av hög ålder eller andra sjukdomar är det chefer, personal och även politiker som ska prioriteras. Sedan avslöjandet fick medieuppmärksamhet har kommunen vid upprepade tillfällen vägrat medieaktörer att ta del av handlingen om vilka personer som står på priolistan.

S-pamp vill inte visa listan

Mikael Samuelsson (S) är kommunstyrelsens ordförande och försvarar mörkningen med att handlingarna är ”arbetsmaterial” och därför inte är offentliga. Samtidigt framgår det att personer på listan redan har rundat kön och fått vaccin trots att han hänvisar till arbetsmaterial.

När Samuelsson får frågan hur många han uppskattar har fått vaccinet vill han inte vara specifik utan gissar att vissa veckor är det 10-15 personer. Men vilka det handlar om kan han inte berätta.

– Vi får inte lov att att berätta det ur ett rent säkerhetsperspektiv, säger Samuelsson (S) till SR.

Flera politiker på VIP-listan

De personer som kommunen bedömer som värdefulla består bland annat av kommunens krisledningsnämnd som innefattar sju politiker från Moderaterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Uddevallapartiet.

Samuelsson säger sig inte ha kännedom om någon förtroendevald har fått ta del av vaccinet ännu. Vidare hänvisar han kommunens beslut att mörka uppgifterna med att man inte kan lämna ut listan eftersom det handlar om ”integritetsfrågorna”.

– Ingen vad jag vet har fått någon dos ännu, säger Samuelsson.

Politiker som finns på VIP-listan.

LÄS ÄVEN: Chef inom äldrevården försökte roffa åt sig vaccin