Ann Edliden, redaktör på Sveriges Televisions webbredaktion i Stockholm, hånar nyligen avlidne Ikea-grundaren Ingvar Kamprad i inlägg på sociala medier. Det kan Samhällsnytt berätta idag.

På Twitterkontot @tyskann har en skärmdump publicerats med en bild på Kamprad där han åker bil tillsammans med tv-profilen Felix Herngren. Över bilden ställs frågan ”Hur har Ingvar Kamprad gjort mest nytta?” med två svarsalternativ: ”Vara nazist” och ”Gömma skatt i Schweiz”. Omröstningen har skapats med hjälp av tjänsten Instastory från samma användarnamn som det på Twitter. Den har gillats av flera personer, bland dem Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.

Frågeformuleringen är en sarkastisk och hånfull anspelning på ett inlägg på Instagram som Herngren lägger ut under söndagen. ”Tack bästa, fina Ingvar för allt du gjort för Sverige, och världen. Ingen annan svensk har gjort så mycket nytta som du. Och tack för att du gav mig förtroendet att få göra en film om dig. Du var så fin, varm och nyfiken”, skriver han.

Felix Herngren har alltså ingenting med det hånfulla påhoppet på Kamprad att göra.

Enligt Twitterpresentationen är @tyskann webbredaktör på SVT Nyheter, men det fullständiga namnet på den som står bakom kontot framgår inte. En genomgång av Twitterkontots inlägg avslöjar emellertid att det är SVT-journalisten och redaktören Ann Edliden som står bakom det. Hon kan dessutom knytas till Twitterkontot via hennes numera nedlagda blogg, en second hand-butik i Karlstad och uppgifter från Bolagsverket.

SVT städar rekordsnabbt

Ann Edliden lägger upp sitt inlägg vid halv elva-tiden på söndagskvällen. När hon möter kritik för attacken på den nyligen avlidne Kamprad skriver hon ytterligare tre Twitterinlägg där hon försvarar sig.

”Man får skämta om att folk varit nazister även om dom dött!” tycker hon.

Samhällsnytt har under dagen vid upprepade tillfällen sökt såväl Edliden som ansvariga på SVT för kommentar. Till slut begär vi av SVT:s växeltelefonist att han reder ut vem som är ansvarig och vem vi egentligen ska prata med.

– Det är lite rörigt här nu, ursäktar han sig.

Till slut hänvisas vi till Fia Linderström på SVT:s webbredaktion:

– Jag är digital dagchef, förklarar hon när vi pratar med henne.

Men Linderström hävdar att hon inte är rätt person att prata med när det gäller Edlidens twittrande. Hon säger också att hon inte ens vet om Ann Edliden jobbar idag, trots att hon är hennes chef.

– Jag har precis bytt tjänst också så jag har inte koll på vilka som jobbar skarpt idag, säger hon.

Istället vill Fia Linderström att vi mejlar våra frågor.

Bara några få minuter efter telefonsamtalet börjar Ann Edliden städa bort sina inlägg på Twitter. Vi ringer därför upp Fia Linderström igen för att fråga henne om vi kan få prata med Edliden eftersom de uppenbarligen haft kontakt med varandra, men den här gången är det ingen som svarar.

Var Aftonbladets asylreporter

Ann Edliden står som författare till över hundra artiklar som publicerats på det statliga tv-bolagets webbsida senaste året. Förutom SVT har Edliden även arbetat på Expressen och Sveriges Radio och var i september 2015 reporter på Aftonbladet med fokus på asylkrisen.

I september 2015 åker Edliden till München i Tyskland tillsammans med bland andra Aftonbladets dåvarande politiska chefredaktör Karin Pettersson för att rapportera från den våg av asylsökande som strömmade in i Europa.

”Aftonbladet startar flyktingredaktion i Tyskland”, skriver kvällstidningens dåvarande chefredaktör Jan Helin. Flyktingredaktionens rapportering är okritisk och ensidigt positiv till den stora asylinvandringen samt hyllar den tyska förbundskanslern Angela Merkels initiativ att öppna gränsen.

Innan SVT-redaktören börjar arbeta på Aftonbladet driver hon under ett par års tid second hand-butiken i Karlstad som till slut går i konkurs sommaren 2015.

Samhällsnytt söker Felix Herngren för kommentar.

Uppdatering:

Fia Linderström skriver såhär i ett mejl till Samhällsnytt:

”Hej igen Mattias! Michael Kucera, nyhetchef online, är tyvärr upptagen men svarar så här:

’Vi tycker att omröstningen är olämplig. Vi har talat med medarbetaren som själv förstår detta och har tagit ner den.'”

Lyssna på samtalet med Fia Linderström:


Numera raderade Twitterinlägg:

Twitterinlägg som knyter Ann Edliden till Twitterkontot: