När de tre kristna vännerna var på ett torg i Hjällbo i Göteborg, ett så kallat särskilt utsatt område, för att evangelisera blev de under dödshot tillsagda att lämna platsen. En i trion som kan arabiska hörde gärningsmännen tala om ”otrogna” och ”hedningar”. Delar av händelsen fångades på film.

Det var den 31 maj Jonas Karlsson var i Hjällbo tillsammans med Yosef Alfarhan och Abulfazl Abbasi för att evangelisera. Den sistnämnde filmade. Efter att först ha förkunnat att alla människor syndar och att det finns förlåtelse genom Jesus, kom en man från ett gäng som iakttagit trion fram och sa att de hade tre minuter på sig att bege sig därifrån, ”annars skjuter jag dig”.

– Som svensk är man inte van att bli dödshotad. Det var många tankar som gick genom huvudet: ”Vad ska jag göra nu? Är det värt att dö i Hjällbo?”, säger Karlsson.

Yosef Alfarhan, som är van vid behandlingen och har fått förklarat för sig att Hjällbo är ett muslimskt område, sa: ”Var så god, skjut mig, jag dör för Jesus”.

Då Karlsson fortsätter att tala om Jesus vänder Abbasi kameran mot gänget varpå en av dem drar på sig luvan och går fram. Kameran slås sedan ner och Abbasi får knytnävsslag mot sig. Han fick dock behålla mobilen och de tre vännerna valde att lämna platsen.

– Vi ville inte provocera, säger Alfarhan.

Enligt Karlsson verkade gänget bli upprörda över att de blev filmade men är samtidigt övertygad om att agerandet också handlade om att de var kristna.

– De sade: ”Alla fastar här. Vi är muslimer. Vi vill inte ha er här”, säger han.

– Jag kan arabiska och hörde hur de pratade om ”otrogna” och ”hedningar”, säger Alfarhan.

En polisanmälan har nu upprättats.